Han bär två ton sten - varje dag

2011-01-30 23:00 Ann Norrby  

Mikael Björkqvist, 49, tar ett fast grepp om den åtta kilo tunga stenen. Han står med fötterna brett isär och placerar stenen i sanden. ? Kylan är värre än lyften, säger han.

<p>Solen skiner vinterblekt. En idyllisk arbetsplats mitt i Gamla stan i Stockholm. Men det är kallt.</p> <p>- Det här borde vara ett säsongsarbete, säger Mikael Björkqvist.</p> <p>Tillsammans med Torbjörn Matsson sätter han tillbaka storgatstenar på en gård vid Tyska Stallplan. Där hade det blivit stopp i dagvattenledningarna under stenläggningen. Mikael Björkqvist började arbeta med sten på Gotland för mer än 30 år sedan, då som hantlangare till stensättarna.</p> <p>- På deras raster började jag sätta sten själv. Jag har aldrig gått någon särskild utbildning, säger han.</p> <p>Storgatstenarna väger ungefär åtta kilo styck. Om jobbet flyter som det ska, kan Mikael Björkqvist lyfta sammanlagt två ton på en dag.</p> <p>- Det blir många små lyft per sten. Först ska de lyftas ur säckarna och sorteras efter storlek, sedan provar man om de passar och sen sätter man dem, säger han. </p> <p>Oftast står han med fötterna brett isär och sätter gatstenen. Dels får han bra räckvidd på det sättet, dels sparar han knäna. Mikael Björkqvist har haft ont i ryggen då och då, men inget som har blivit kroniskt. Men han tycker att det blir allt svårare att stå ut med kylan vintertid.</p> <p>- Det finns inga handskar som håller händerna varma. Jobbet tar längre tid och man blir stel i kroppen.</p> <p>SH Bygg, som har entreprenaden för gården, startades 1923 i Uppsala av stensättaren Sven Herbert Svensson. På 1950-talet satte anställda där smågatsten i tre färger på 9 500 kvadratmeter i Vällingby centrum. Mikael Björkqvist var för några år sedan med att göra om det jobbet i samband med att centrumet byggdes om och till.</p> <p>- Vi höll på där i flera år. Sådana här mindre, avgränsade projekt är roligare. </p> <p>Gården vid Tyska Stallplan är cirka 200 kvadratmeter. Här är det mesta handarbete, gatsten har man lagt på samma sätt i minst 100 år, tror Mikael Björkqvist. I andra projekt, där större och tyngre stenar används, försöker man använda lyfthjälpmedel.</p> <p>- Hjälpmedlen har blivit bättre under mina år som stensättare. De gamla saxarna var svåra att få grepp med, de nya hydraullyftarna är bättre, säger han. </p> <p>Men ibland måste man baxa 200-kilosstenar på plats utan hjälp av maskiner. </p> <p>- Då gäller det att använda rätt verktyg, tillräckligt långa spett som gör det möjligt att vicka stenarna från sida till sida. Så tunga stenar går ju inte att lyfta för hand, säger Mikael Björkqvist.</p>

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö