Arbetsmiljö

Hälften störs av ljuden

Foto: Colourbox

Varannan störs av sina arbetskamrater eller andra varje dag. Lärarna har det värst, visar Hörselskadades Riksförbunds undersökning.

Publicerad

De ljud som är mest störande är prat, klampande steg, skrapande stolar och ringande telefoner. Det visar HRF:s undersökning bland nära 1 200 medlemmar i fem fackförbund.

De undersökta är medlemmar i Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Hotell- och restaurangfacket, Journalistförbundet eller Unionen. Många i undersökningen blir inte bara störda, de har också svårt att höra andra i telefon, på möten eller på raster. Det leder till misstag och lägre effektivitet.

HRF vill att Arbetsmiljöverkets bullerföreskrifter ska skärpas för den här typen av arbetsplatser. Ljudmiljön i skolor, förskolor och fritidshem är så dålig att både personal och barn far illa. Där behövs strängare krav för ljudmiljön. Förbundet vill också att Socialstyrelsen inför riktvärden för hur mycket ljud man ska behöva stå ut med i caféer, restauranger och samlingslokaler. Dessutom behövs forskning om hur störande ljud påverkar människor på lång sikt.

- Störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga, säger HRFs ordförande Jan-Peter Strömgren.