Arbetsmiljö

"Folk byter jobb för sällan"

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Lagstadgad rätt till tjänstledigt för att pröva annat jobb skulle hindra många långa sjukskrivningar. Det tror Kristdemokraternas Désirée Pethrus Engström. Hon driver även linjen att arbetsmiljöinspektörerna ska sköta Diskrimineringsombudsmannens tillsyn.

Publicerad

Sverige har färre arbetsmiljöinspektörer än vad ILO rekommenderar. Vill Kristdemokraterna finansiera fler inspektörer, eller är det bra som det är?

- Vi är positivt inställda till att utveckla Arbetsmiljöverket, men vi har inte sagt exakt hur många inspektörer det ska vara. Arbetsmiljöverket säger själva att de gör fler inspektioner per inspektör nu. Man kan alltså inte bara titta på antalet, utan också på kvaliteten.

Styrmedelsutredningen föreslog att Arbetsmiljöverket återkommande ska besöka alla arbetsplatser och betygsätta arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Bör förslaget bli verklighet?

- Ja, jag är positiv. Men det gäller att övertyga andra om att detta är effektivt. Det blir svårt att få finansdepartementet med sig. Jag tror att Arbetsmiljöverket även skulle kunna sköta delar av Diskrimineringsombudsmannens tillsyn när det gäller jämställdhetsplaner, mångfaldsplaner och så vidare. Jag vet att man på många arbetsplatser knyter ihop de här planerna med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

2007 avvecklades Arbetslivsinstitutet. Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?

- Nej, forskningen ska bedrivas på högskolor och universitet. Men det är viktigt att staten ser till att den här forskningen finns.

Alla arbetstagare har inte tillgång till företagshälsovård. Vill Kristdemokraterna verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?

- Nej. Företagshälsovården drivs av privata aktörer. Det vore väldigt konstigt om staten skulle tvinga arbetsgivare att anlita företagshälsovård. Arbetsmiljölagens krav räcker.

Ska skyddsombuden få utökade befogenheter?

- Nej, de har redan tillräckliga befogenheter.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Nej.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Nej, egentligen tror väl ingen, inte ens oppositionen, på det. Det är väl bara Vänsterpartiet som har skarpa förslag. Men regeringen bör träffa ett ramavtal med Sveriges Kommuner och Landsting som uppmuntrar till fler heltidstjänster på frivillig basis.

Något annat inom arbetsmiljöområdet som ni vill prioritera?

- Jag skulle vilja stärka rätten till tjänstledighet när man prövar nytt jobb. Det är viktigt att folk byter jobb i tid, det vinner båda parter på. Folk stannar inte tills de vantrivs och arbetsgivare slipper ha anställda som inte vill vara där.

Désirée Pethrus Engström

Kristdemokraternas ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Född 1959. Socionom och tjänstledig från anställningen som personalkonsulent på Stockholms tingsrätt.