Fem frågor till skyddsombudet Claes Melkersson Thim

2016-05-15 23:00 Elsa Persson  
”Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb”, säger Claes Thim. Han hade en nyckelroll i att missförhållanden vid bygget av gallerian Mall of Scandinavia uppdagades. Foto: Privat

ELDSJÄLEN. Han som hyllas som en hjälte sedan han vittnade i tv om slavliknande arbetsvillkor vid bygget av Mall of Scandinavia.

1. Vad har du fått för reaktioner sedan Uppdrag granskning sändes i tv?

– Flera tusen har hört av sig på bland annat Facebook och Twitter och jag har 50 nya vänförfrågningar på Facebook. Det har bara varit en massa kärlek, jag har inte hört något negativt. Jag har varit lite chockad. Jag visste att mina vänner skulle stötta mig, men jag visste inte hur reaktionerna skulle bli från andra. Det är alla möjliga människor som har hört av sig: egenföretagare, ordföranden i Peabs fackklubb nere i Skåne, politiker, morsan – oväntat, haha. Kålle (Karl-Petter Thorwaldsson) ringde, han berömde mig mycket. Till och med EIO, en arbetsgivarorganisation inom Elektrikerna, gjorde någon tweet om mig.

– Men det känns också lite konstigt när folk säger att jag är så modig, jag vill inte att för mycket fokus ska hamna på mig. Jag är bara ett skyddsombud som gör mitt jobb. Jag tryckte på inspelningsknappen på telefonen och jag vågade säga emot Peab på Mall of Scandinavia, men jag vill gärna ge en eloge till alla skyddsombud och det viktiga arbete de gör.

2. Känns det inte bra ändå att vara en förebild?

– Jo, jag har sett att folk skrivit att nu måste vi fortsätta det fackliga arbetet, och det var ju precis det jag ville. Att det här ska pusha andra att våga gå ut och säga ifrån, och om de inte är med i facket, att de ska känna ”nu jävlar, måste vi gå på nästa fackmöte”.

3. Hur gick det till när du bestämde dig för att vara med i Uppdrag granskning?

– De kontaktade mig i februari. Jag sa tvärt nej, för jag var så rädd. Men så bestämde vi att träffas. Vi gick igenom materialet de hade, pratade om för- och nackdelar med att vara med. Till slut sa jag okej, vi kör. Anna-Klara (Bankel), reportern, har varit jättestöttande och ringt mig hela tiden och frågat hur det känns och uppdaterat mig. Jag hade inte sett programmet innan det sändes, så jag var väldigt nervös, men jag tycker att de har gjort det jättebra.

4. Är du orolig att din medverkan kan göra det svårare att få jobb i framtiden?

– Absolut! Jag har ju varit på anställningsintervjuer där arbetsgivare gjort klart för en att man inte fått jobbet för att man är facklig. Det är inte så populärt bland alla. Jag är tillsvidareanställd och det är lite därför jag vågar göra det jag gjorde. Inom Handels har de visstids- och sms-anställningar, man är så utbytbar som anställd och därför vågar man inte säga ifrån. Jag har tänkt mycket fram och tillbaka på vad som kan bli konsekvenserna av att vara med i programmet, men nu försöker jag att ta det som det kommer. Jag vet att jag har många kolleger som stöttar mig om det skulle hända något.

5. Vilka förändringar krävs i byggbranschen?

– Man måste skärpa huvudent­re­prenörsansvaret, så att man har koll i alla led. På Arbetsmiljöverket är de alldeles för underbemannade, de måste få mer resurser så att de kan komma ut på arbetsplatser. Dessutom borde de ha sanktionsmöjligheter mot utländska företag. Företag borde stötta och utbilda skyddsombuden bättre.

 

Blev av med jobbet

Uppdrag granskning, som sändes i tv den 20 april, handlar om fusket med säkerhet och dåliga arbetsvillkor under bygget av Mall of Scandinavia. Elektrikern och skyddsombudet Claes Melkersson berättar i programmet att han blivit förflyttad från sin tjänst på bygget på grund av att han flera gånger slagit larm om den dåliga arbetsmiljön och vid ett tillfälle lagt ett skyddsstopp.

Beställarledet högre upp (PEAB var huvud­entreprenör) hade klagat och därför skulle Claes Melkersson förflyttas, sade hans chef på Apq El i ett samtal, som Claes Melkersson spelade in.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen