Arbetsmiljö

Fel att neka föräldraledig kurs

Arbetsdomstolen anser att Stockholms läns landsting bröt mot föräldraledighetslagen när en gravid sjukgymnast nekades en kurs. Utrymmet för att missgynna den som utnyttjar sin föräldraledighetsrätt är mycket litet.

Publicerad

En sjukgymnast fick inte gå en kurs om behandling av idrottsskador. Hennes arbetsgivare, Stockholms läns landsting, motiverade det med att det skulle dröja för länge innan hon kunde börja använda de kunskaper hon skulle få på kursen, eftersom den hölls en vecka innan hon skulle få barn.

Jämställdhetsombudsmannen stämde landstinget och Sveriges Kommuner och Landsting för brott mot jämställdhetslagen alternativt föräldraledighetslagen.

Arbetsdomstolen kommer fram till att sjukgymnasten blivit missgynnad. Domstolen är däremot inte säker på om hon blivit könsdiskriminerad. Det beror på att det är oklart i vilken utsträckning det starka skyddet mot diskriminering för gravida också ska gälla för all föräldraledighet.

Men enligt föräldraledighetslagen är utrymmet för att missgynna dem som utnyttjar sin rätt att vara lediga mycket litet. I princip måste det vara fråga om att föräldralediga gynnas på ett orättvist sätt. Och så var det inte i det här fallet.

Arbetsdomstolen anser att landstinget har brutit mot föräldraledighetslagen. För detta får sjukgymnasten 25 000 kronor i allmänt skadestånd.

Domen är enhällig.

AD-domen

10 juni, Dom 45/09, Mål A 268/07