Facket vill inte förlora regler om kyla

2010-10-14 14:04 Mattias Davidsson  
Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Handels och Livs rasar mot Arbetsmiljöverket. Myndigheten planerar att avskaffa föreskrifterna om arbete i kylda livsmedelslokaler. Det skulle bland annat göra arbetet tyngre för styckare.

Någon gång före jul väntas Arbetsmiljöverket upphäva föreskrifterna om arbete i kylda livsmedelslokaler (AFS 1998:2). Föreskrifterna, som är tänkta att skydda personalen mot nedkylning, ska upphöra att gälla den 1 april 2011.

Myndigheten gör bedömningen att reglerna i föreskrifterna ”i stort sett” täcks av andra mer övergripande föreskrifter, bland annat de om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Men det håller inte Livsmedelsarbetareförbundets arbetsmiljöombudsman Thomas Henrikson med om:

- När Arbetsmiljöverket säger att de sällan behöver använda föreskrifterna i tillsynen, beror det på att vi regelmässigt använder reglerna, säger han.

Ett konkret exempel är bestämmelsen att kött inte får vara kallare än fyra grader ”vid snittstället”.

- Våra skyddsombud tar tempen. Det är en oerhört viktig regel. Köttet blir hårdare och hårdare ju kallar det är. Styckaren får ta i hårdare i ett redan mycket tungjobbat arbete, säger Thomas Henrikson.

Att hävda en så tydligt definierad gräns med hjälp av de övergripande föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, blir besvärligt, befarar Thomas Henrikson.

- Nu är det enkelt. Fyra grader. Punkt.

Även Handelsanställdas förbund har medlemmar som skulle påverkas om Arbetsmiljöverket tog bort föreskrifterna. En bestämmelse säger att lufttemperaturen i arbetslokal för stadigvarande arbete skall hållas ”nära 16 grader”.

– Kylda livsmedelslokaler är särskilt utsatta arbetsmiljöer, eftersom skaderisken är förhöjd i muskulatur som blir avkyld och stel. Därför borde man, tvärtemot förslaget, rikta mer uppmärksamhet kring arbetsmiljön, då skadeproblematiken är stor med tunga manuella lyft i rumstemperatur som är ogynnsam för kroppen, säger Josefin Boman på Handels i en kommentar.

Remisstiden på Arbetsmiljöverkets förslag går ut i morgon, fredag. Än så länge är alla instanser som yttrat sig positiva till en avveckling, utom de fackliga organisationerna, hävdar Gunnar Åhlander på Avdelningen för regelarbete och expertstöd.

- Det är ett svårt dilemma. Jag förstår fackets synpunkter att det försvårar möjligheterna att förhandla. Det måste vi ta hänsyn till och fundera över. Inget är hugget i sten, säger Gunnar Åhlander.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö