Arbetsmiljö

Fabrikör i ständig strid med staten

Mikael Åström känner att pappersarbetet kring tillsynerna tar alldeles för mycket tid. ”Det kommer nya regler hela tiden”, säger han.

Bastu- och badtunnefabrikören Mikael Åström i Bygdsiljum är en hejare på att sälja. Men inte lika flink när det gäller säkerhet och arbetsmiljö. År efter år har han legat i tvist med tillsynsmyndigheterna. <br/>– Inspektörerna tycker olika. Och reglerna ändras hela tiden, säger Mikael Åström.

Publicerad

– Om de kunde säga allt på en gång. För varje inspektion hittar de nya saker. Det ger mig stora problem innan allt är klart.

Mikael Åström har haft ögonen på sig under många år. Hans bastu- och badtunnefabrik i den lilla byn Bygdsiljum utanför Skellefteå är inrymd i en gammal ekonomibyggnad. Han är en erkänt duktig säljare, produkterna är efterfrågade och i takt med att försäljningen ökat har också tvisterna med såväl myndigheter som kunder och leverantörer kommit.

De senaste tio åren har han varit inblandad i över 50 mål i Umeå och Skellefteå tingsrätter. Just nu ligger en tvist om bygglov i mark- och miljödomstolen och ett vitesföreläggande som rör elsäkerheten i förvaltningsrätten.

– Det var många småfel, men några var allvarliga och hade kunnat leda till brand eller till och med skada på person. Till exempel hade man armaturer i fel skyddsklasser och skydd saknades på elcentraler, säger inspektör Jan Marklund vid Elsäkerhetsverket.

Myndighetens föreläggande, förenat med vite på 50 000 kronor per månad, gick ut redan den 1 februari. Men Mikael Åström har överklagat beslutet som han menar skickats till fel adress. Efter inspektionen hade han nämligen fört över all verksamhet till sin enskilda firma.

Överklagandet ligger just nu i förvaltningsrätten i Karlstad som troligtvis kommer att fatta beslut under april.

– Vi hugger direkt och gör återbesök när beslutet kommer. Vi kommer inte att godkänna något annat än att felen åtgärdas, säger Jan Marklund.

Denna och de många andra tvisterna som Mikael Åström hamnat i har förstås ökat intresset från såväl myndigheter som medier. Ryktet om att han är slarvig och också medvetet undandrar sig förelägganden och beslut är utbrett, inte minst efter några kritiska reportage.

SVT:s Västerbottensnytt sände i vintras en rad inslag om bastu- och badtunnefabriken, där också Skellefteås kommunalråd Bert Öhlund (S) uttalade sig om Mikael Åström:

– Den som vill dribbla med lagar och regler har naturligtvis i ett rättssäkert samhälle ganska stora möjligheter att göra det. Är man dessutom erfaren på det området och har gjort det länge så vet man naturligtvis hur en slipsten ska dras, sa Öhlund till SVT.

Efter detta har Mikael Åström stängt dörren för journalister och hänvisar allt till sin advokat. När Arbetarskydd vill träffa honom för att höra hans synpunkter på myndighetskritiken och den badwill alla tvister gett företaget gör han likadant.

I telefon hinner han dock ge några förklaringar till de många bristerna i inspektionsprotokollen:

– Att tillverka runda bastur och badtunnor är ovanligt och det finns inga färdiga maskiner. Det innebär att bristerna upptäcks efter hand och att vi också får åtgärda dessa allt eftersom de påpekas.

– Sen kommer det upp nya regler hela tiden. Det håller på att bli så mycket kring arbetsmiljön nu att pappersbiten och byråkratin nästan tar över.

Inte heller inspektörerna kommer undan Mikael Åströms kritik:

– De tycker olika. Den förste arbetsmiljöinspektören jag hade satt mest och pratade bastu och drack kaffe. När den nye kom fick jag som en chock.