Arbetsmiljö

Experter oeniga om nytta med solljus

Det finns forskare som menar att solljus sänker risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Publicerad

Håkan Olsson, professor i onkologi vid Lunds universitet, har drivit en studie sedan början av 1990-talet för att undersöka riskfaktorer för malignt melanom. För studien har 30 000 kvinnor intervjuats vid tre tillfällen mellan 1990 och 2011. Deras solvanor har kartlagts noggrant.

Han anser att studien bekräftar att måttlig, kontinuerlig solexponering är nyttig. Måttligt solande stärker hälsan medan den som bränner sig ökar risken för cancer.

Det finns en tydlig koppling mellan diabetes och D-vitaminbrist. Därför skulle de som vistas i solen, vilket gör att kroppen kan bilda eget D-vitamin, kunna löpa mindre risk att drabbas av diabetes. Behandling med enbart D-vitamin saknar effekt mot diabetes. Därför tror Mona Landin-Olsson, diabetesläkare och professor vid endokrinologiska kliniken i Lund, att solen också har andra positiva effekter.

Men för det saknas det än så länge vetenskapliga belägg.

Solljuset, främst då kopplat till D-vitaminproduktionen, kan enligt Håkan Olsson även minska risken för blodpropp och hjärtinfarkt. Johan Malm, överläkare och professor i klinisk kemi vid Lunds universitet, menar att flera studier pekar mot att solljus kan minska risken för bröstcancer.

Men Håkan Olssons forskning får mothugg av överläkare Ada Girnita, hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Hennes råd är i stället att undvika all solexponering. Anledningen är att det är summan av all solexponering vi utsätts för som leder till hudcancer som malignt melanom.

På Cancerfonden råder man alla som arbetar utomhus att skydda sig. Framför allt när solen är starkast mellan klockan 11 och 15.

– Man måste inte undvika solen helt och hållet. Men om man arbetar ute exponeras man för solljus i flera timmar, det är långt mer än de flesta gör som ligger och solar, säger Britta Hedefalk.

UVB-strålningens stärkande effekter

Det är främst den så kallade uvb-strålningen som är skadlig.

Men uvb-strålningen har även dessa egen­skaper:

• Att starta produktionen av D-vitamin i huden.

• Att öka produktionen av vissa celler i huden och göra den tjockare.

• Att öka mängden pigment i huden. Det förtjockade hudskiktet hindrar strålningen från att tränga in i vävnaderna. Detta ger ett betydligt bättre uv-skydd än vad den bruna färgen gör ensam.