Ensamarbete för farligt för livvakter

2017-03-03 16:19 Lennart Lundquist  
Säpos beräknar att förbudet mot ensamarbete innebär att ytterligare 40 livvakter måste rekryteras, under de två kommande åren. Foto: Sam Edwards / Caiaimage /IBL Bildbyrå

Säpos livvakter får i fortsättningen inte arbeta ensamma, efter ett beslut från Arbetsmiljöverket. Nu måste säkerhetspolisen anställa ytterligare 40 livvakter.

Två gånger har verket prövat ärendet och nu den andra gången kommit fram till förbud mot ensamarbete vid ett vite på två miljoner kronor.

Arbetsgivaren Säkerhetspolisen har försvarat ensamarbetande livvakter med att de inte är ensamma när det finns en påtaglig risk att personen de ska skydda riskerar att utsättas för angrepp. Man pekar också på att livvakterna alltid har möjligheten att påkalla hjälp om något skulle inträffa.

Säkerhetspolisen beräknar att förbudet mot ensamarbete innebär att myndigheten måste rekrytera ytterligare 40 livvakter vilket kommer att ta två år.

Det var intet argument som bet på Arbetsmiljöverket som nu förbjuder ensamarbetande livvakter efter den 1 mars nästa år.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen