Arbetsmiljö

Effektivt skydd mot MRSA

Publicerad

Sjukhusmiljön bör inte utgöra en risk för de anställda att smittas av MRSA. Visserligen kallas MRSA ibland för sjukhussjukan eftersom dessa bakterier har bäst förutsättningar i miljöer där det finns mycket antibiotika. Där är ju konkurrensen från andra bakterier minst. Men sjukvårdspersonal kan enkelt och effektivt skydda sig mot smittan, hävdar Gudrun Skoglund vid Arbetsmiljöverkets enhet för kemi och mikrobiologi.

Arbetsplatsen måste präglas av god vårdhygien. Vid risk för kontakt med patienters kroppsvätskor ska man alltid bära skyddshandskar. Om patientkontakten är nära bör man dessutom ha skyddskläder eller plastförkläde, enligt Gudrun Skoglund.

- Dessutom föreskrivs att man alltid ska desinfektera händerna efter orent arbete. Ja, tvätta händerna ska man också göra vid behov, till exempel om man är synligt smutsig eller om det är vinterkräksjukan som går.

Gudrun Skoglund hävdar att om personalen alltid, och då är det alltid som gäller, följer Arbetsmiljöverkets föreskrifter och sin arbetsgivares rutiner, ska de inte behöva vara rädda för att bli smittade med MRSA på arbetsplatsen.

Även Ingegerd Hökeberg, biträdande smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting anser att det är liten risk att personal blir smittade.

- Vi har hittat mycket få personal smittade i vården och då det förekommer är det nästan alltid ett betydelselöst och snabbt övergående bärarskap i näsan. Endast några enstaka personal har blivit smittad i eksem eller andra hudskador.

Kommunala särskilda boenden borde enligt Ingegerd Hökeberg inte ha sämre förutsättningar än sjukhusen att skydda personalen mot MRSA.

- Ett problem kan dock vara att det saknas såväl arbetskläder som skyddskläder. Man behöver förkläden, handskar och handsprit, säger hon.

En vårdgivare som också är arbetsgivare ska, som alla andra arbetsgivare, alltid göra en riskbedömning av smittrisker. Inom vård och omsorg måste man alltid räkna med att det finns smittrisker. Vilka krav som gäller framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker (AFS 2005:1). Där finns också en bilaga om god vårdhygienisk arbetsmiljöpraxis.

Artikeln publicerades ursprungligen den 9 februari 2007 (Arbetarskydd 1/07).

En allmänfarlig sjukdom

- Meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA) är bakterier som utvecklat motståndskraft mot de vanligaste penicillinerna. De kan enbart behandlas med ett fåtal dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar.

- MRSA sprider sig mellan patienter eller mellan patient och personal om de hygieniska rutinerna inte fungerar.

- Personer blir koloniserade utan symtom. Bakterier sätter sig i näsan eller på huden och bärarskapet kan fortgå i månader. Bakterierna kan övervintra i hudens talgkörtlar och blossa upp som en infektion i sår eller eksem även efter många år.

- MRSA är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och skall anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och Smittskyddsinstitutet (SMI). MRSA är också en smittspårningspliktig sjukdom.

Källa: Smittskyddsinstitutet