Diskriminering tvinga anställd skylta med bystmått

2013-04-10 14:01 Lena Gunnars  
Den Change-anställda kvinnan tvingades bära sin BH-storlek på en skylt på bröstet. Nu stämmer hon företaget. Det är inte kvinnan på bilden som stämt Change. Foto: Colourbox, Change.com

Den butiksanställda som tvingades bära en skylt med bystmåtten blev könsdiskriminerad. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom i dag.

Kvinnan arbetade i en av Change of Scandinavias butiker och tvingades där ha på sig en skylt där hennes bystmått stod. Arbetsgivaren menade att det var frivilligt att bära brickan med bystmåtten.

Men Arbetsdomstolen kommer i sin dom fram till att bolaget beordrat henne att ha brickan på sig. Därigenom har bolaget kränkt kvinnans värdighet som kvinna. Arbetsdomstolen anser att kvinnan på ett trovärdigt sätt beskrivit att hon tyckte att det var mycket obehagligt att bära skylten och hur det har fått effekter för henne även utanför arbetsplatsen.

Enligt Arbetsdomstolen är det inte sakligt motiverat att beordra arbetstagarna att bära en namnskylt med information om det egna bystmåttet. Arbetsdomstolens slutsats blir därför att hon utsatts för trakasserier på grund av sitt kön.

Change of Scandinavia döms att betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö