Arbetsmiljö

Din återvinningsstation - ett arbetsmiljöproblem

Skyddsombudet kräver att samtliga 400 återvinningsstationer i Göteborg riskbedöms. Foto: TT-Bild

Containrar kan vara trasiga, förbipasserande skadas vid tömning och chaufförer hotas. Transports skyddsombud kräver nu riskbedömning av återvinningsstationerna.

Publicerad

Bara i Göteborg finns det cirka 400 återvinningsstationer för glas, tidningar, metall och annat avfall. De som arbetar med att tömma dessa är oroade över säkerheten.

I oktober förra året blev en chaufför angripen och slogs till marken när han lyfte stationen för att tömma den, skriver Transports skyddsombud utan att förklara varför.

Flera av containrarnas fästen är rostangripna eller skadade på annat sätt. Skulle den lossna när den lyfts finns risken att en person som hamnar under kan skadas eller till och med dö.

Skyddsombudet kräver att samtliga återvinningsstationer riskbedöms. En del stationer finns bredvid dagis, skolor och lekplatser. Där skulle det behövas staket som hindrar att någon kommer in i området när stationerna lyfts.

När det inte går att ordna kan portabla avspärrningar sättas upp.

Många chaufförer vittnar om att det är belastande med oro och stress att arbeta under dessa förhållanden, skriver skyddsombuden.