De slopar träningen på jobbet

2011-03-27 23:00 Linda Nohrstedt  

Flera kommuner har tagit bort friskvårdstimmen. Argumentet är ofta att förmånen har varit orättvist fördelad. Men slopandet har lett till protester på flera håll.

<p>Umeå, Örebro och Haninge är några kommuner som har tagit bort möjligheten för de anställda att träna på arbetstid en timme per vecka. Vårdgivaren Capio Maria och Landstinget i Kalmar län har gjort samma sak för sina anställda. Argumenten är bland annat att timmen har varit orättvist fördelad.</p> <p>- Ett mål var att det ska bli lika för alla. Tidigare var det stora skillnader i villkoren för friskvård, säger Marie Casco på Örebro kommuns personalavdelning.</p> <p>Det är framför allt anställda som har schemalagd arbetstid i till exempel vård och omsorg som har haft svårt att gå ifrån arbetet för att träna.</p> <p>- Ungefär hälften av våra medarbetare kan aldrig utnyttja friskvårdstimmen för att de jobbar nattetid, säger Lotta Olmarken, vd och verksamhetschef för Capio Maria, som tidigare hette Maria Beroendecentrum. </p> <p>Ett annat argument är att få har utnyttjat friskvårdstimmen. </p> <p>- Vi gjorde en utredning och såg att nyttjandet av friskvårdstimmen var relativt lågt. Om jag minns rätt var det ungefär 20 procent av de anställda som utnyttjade friskvårdstimmen, säger P H Magnusson, HR-direktör i Haninge kommun. </p> <p>I stället för friskvårdstimmen erbjuder kommunerna olika former av subventioner till träning på fritiden. I Haninge och Örebro får de kommunanställda friskvårdskuponger för motsvarande 1 000 kronor per år. Kupongerna kan användas som betalningsmedel på flera olika företag i landet och för exempelvis massage, fotvård och rökavvänjning.</p> <p>Men i Haninge ledde slopandet av friskvårdstimmen till protester. Omkring 250 personer, framför allt tjänstemän på kommunkontoret, skrev på namnlistor för att visa sitt missnöje. </p> <p>Ångrar ni att ni tog bort friskvårdstimmen?</p> <p>- Nej, ur rättvisesynpunkt och för att få folk att bedriva friskvård var det här helt rätt beslut, säger P H Magnusson.</p> <p>Marie Casco på Örebro kommun ser dock en annan fördel med att friskvårdskupongerna har införts. Kommunen slipper nu hanteringen med kvitton när friskvårdspengar ska återbetalas, och man får statistik över hur de anställda använder kupongerna. </p> <p>Men på fackförbundet Kommunal är man inte glad över utvecklingen. </p> <p>- Vi tycker inte alls att det är bra att kommuner väljer att dra in friskvårdstimmen. Alla möjligheter till någon form av aktivitet som stärker kroppen är positivt för alla arbeten, men speciellt viktigt när arbetet är fysiskt tungt, säger Rasmus Korsvall, pressekreterare på Kommunal.</p> <p>Därför anser Kommunal att friskvård eller fysisk aktivitet borde vara inlagt i arbetsschemat för yrkesgrupper som har ett fysiskt tungt arbete.</p>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen