De löper ökad risk för diskbråck i jobbet

2012-02-03 09:00 Birgitta Ländin  

Byggnadsarbetare löper en ökad risk att få diskbråck. Det visar en studie som gjorts av forskare vid Umeå universitet.

De flesta av byggnadsarbetarna som drabbas är i åldern 30 - 49 år. I vissa yrkesgrupper inom byggnadsbranschen är risken fördubblad jämfört med normalbefolkningen.  Bland golvläggare, rörmokare, murare och maskinförare beror vart tredje fall av diskbråck på faktorer i arbetet. Forskarna tror att det beror på att de utför många tunga lyft och ofta arbetar i vridna arbetsställningar. Resultaten visar också att den som är lång eller väger mycket löper en större risk.

Studien publiceras i tidskriften Spine och har letts av Jens Wahlström, forskare vid Umeå universitet. Den bygger på unika uppgifter från ca 260 000 byggnadsarbetare hämtade från Bygghälsokohorten, ett register med data från anställda i byggbranschen.

– Vi har sedan samkört dessa data med slutenvårdsregistret och identifierat de personer som vårdats på sjukhus för diskbråck, förklarar Jens Wahlström.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö