Arbetsmiljö

”De flesta rättar till bristerna”

Dålig kunskap om reglerna men också bristande insikt i vilka risker som finns i olika arbetsmiljöer. Ibland, men mer sällan, rent slarv. Det är de vanligaste orsakerna bakom inspektörernas kritik, menar tillsynsdirektör Karin Lagerkvist vid Arbetsmiljöverket i Umeå.

Publicerad
Arbetsmiljöverkets Karin Lagerkvist tycker att de flesta företagare sköter sig bra.

– De allra flesta företagare vill också själva ha en bra arbetsmiljö och rättar snabbt till de brister vi påpekar. Medvetna försök att förhala eller komma undan våra förelägganden är mycket ovanliga, säger hon.

Av de cirka 35 000 förrättningar som tillsynsmyndigheten gjorde 2011, var knappt 14 000 behäftade med krav på åtgärder.

Av dessa gick bara runt 900 så långt som till vitesförelägganden eller förbud, alltså bara drygt 2,5 procent av alla förrättningar. Karin Lagerkvists långa erfarenhet vittnar också om att svenska företagare sällan smiter från sitt ansvar.

– Visst händer det ibland, men det är extremt ovanligt. Nästan alltid när vi tvingas skärpa tonen beror det på att man inte har förstått eller haft kunskapen.

– Däremot är det ingen ursäkt från en arbetsgivare att reglerna ändrats eller är krångliga. Man är skyldig att känna till vad som gäller, säger Karin Lagerkvist.