Arbetsmiljö

Chefer åtalas efter självmord

Socialchefen och enhetschefen i Krokoms kommun åtalas för vållande till annans död. Åklagaren anser att en socialsekreterares självmord berodde på hans arbetsmiljö.

Publicerad

Socialsekreteraren arbetade inom Individ- och Familjeomsorgen inom kommunen. Vintern 2009 hamnade han i en konflikt med gruppchefen. Socialsekreterarens arbetskamrater upplevde att han utsattes för kränkande särbehandling.

Socialchefen och enhetschefen blev informerade om den oroliga situationen på arbetsplatsen, både från andra chefer och från sekreteraren själv och hans arbetskamrater. Dessutom fick de veta att sekreteraren hade svårt att koncentrera sig och att sova samt att han hade gått ner i vikt.

Arbetsmiljöåklagare Åse Schoultz åtalar socialchefen och enhetschefen för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död. Åklagaren konstaterar att cheferna, trots att de fått veta hur sekreteraren mådde och hur situationen var på enheten, inte gjort något åt detta. De kunde ha försökt anpassa arbetsförhållandena eller omplacera sekreteraren, anser åklagaren.

Åtalet ska bedömas av Östersunds tingsrätt.