Arbetsmiljö

Chans att färre blir arbetssjuka

20 procent av de arbetande uppger att de haft fysiska eller psykiska besvär av jobbet det senaste året. Det är en minskning som kan tyda på ett fortsatt sjunkande antal anmälda arbetssjukdomar.

Publicerad

Att var femte sysselsatt upplever besvär till följd av arbetsvillkoren låter mycket men är faktiskt en minskning. För två år sedan var det några procentenheter fler av de tillfrågade som uppgav att de hade upplevt arbetsrelaterade besvär det senaste året.

Bland kvinnorna svarar 23,8 procent ja idag. 2006 var motsvarande siffra 27,1 procent. 19,3 procent av männen uppger någon form av besvär idag jämfört med 21,3 procent för två år sedan.

Det här är svar i en telefonenkät på hur man själv upplever det. Nu återstår det att se om den minskande trenden kommer att återspegla sig i antalet anmälda arbetssjukdomar till Försäkringskassan.

- Det får vi väl se. Vi har redan haft kraftiga minskningar i antalet anmälda arbetssjukdomar sedan 2003. De har minskat med mer än 50 procent, säger statistikern Jan Weinerpå Arbetsmiljöverket.

Hittills har enkätsvaren om arbetsorsakade besvär gått hand i hand med hur flitigt människor anmäler arbetssjukdomar. Men enligt Jan Weiner kan man inte se motsvarande förbättringar i den nationella arbetsmiljöundersökningen.

- Det är svårt att se en jättetydlig förbättring; vissa saker tycks ha blivit bättre medan andra blivit sämre. Annars kan man ju tycka att färre besvär borde föranledas av reella förbättringar i arbetsmiljön. Kanske är det i stället så att folks attityder har förändrats. Kanske tänker flera nu ”äsch, det här är väl inte så farligt: lite får man tåla”. Men det är bara spekulationer från min sida, säger Jan Weiner.

Statistiska centralbyrån, SCB, ställer telefonfrågor om arbetsorsakade besvär som en del av den stora arbetskraftsundersökningen (AKU). Det här är den sjuttonde undersökningen sedan 1991. Syftet är att beskriva besvär som människor relaterar till arbetet, var i kroppen besvären finns och vad i arbetet som kan ha orsakat dem.