Arbetsmiljö

Bara en av tre trivs i öppna landskap

Sju av tio som har svarat på en enkät från Arbetarskydd tycker att nackdelarna överväger i öppna kontorslandskap. De flesta föredrar att arbeta i ett eget rum, var tionde jobbar helst hemifrån. Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, har startat forskning på bred front om kontorslandskapen med stöd från Afa Försäkring.

Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Trots att så många uttrycker att de helst vill arbeta på det mer gammaldags "cellkontoret" med egna rum går utvecklingen åt andra hållet. Lokalkostnaderna gör att företagen ser tydliga besparingar när de krymper lokalerna och låter sina anställda trängas i kontorslandskap. I projektet "Kontorslandskap, ledarskap och hälsa", som leds av professor Hugo Westerlund ihop med bland andra doktoranden och psykologen Aram Seddigh, ska forskare undersöka andra effekter av arbete i kontorslandskap.

- Det är lätt att mäta att lokalkostnaderna minskar, berättade Hugo Westerlund vid ett seminarium på tisdagen. Men det är svårare att mäta om man tappar motsvarande belopp i effektivitet hos personalen.

Detta ska nu undersökas, bland annat genom att försökspersoner ska få utföra kognitiva tester av förmågan att tänka koncentrerat i en miljö av störningar som liknar kontorslandskapets. Forskarna ska också undersöka hur sjukfrånvaron ser ut i företag med öppet landskap jämfört med andra kontor. De ska även jämföra de olika varianter av öppna landskap som finns, med eller utan flexibla arbetsplatser och tillgång till tysta rum. I en del av projektet studeras chefens/ledarens roll i kontorslandskap - resultat från en fokusgrupp tyder på att ledarskapet ställs inför andra krav på den här sortens arbetsplats.

Arbetarskydds enkät

Vi frågade läsare på Talentumtidningarnas webbplatser om deras syn på kontorslandskap. 70 procent av 921 svarande ansåg att nackdelarna överväger, 30 procent att fördelarna överväger. bara 3,1 procent svarade oreserverat att de helst vill jobba i öppna landskap. Men med tillägget att det ska finnas enskilda rum att dra sig tillbaka till, föredrog 31,1 procent de öppna landskapen. 55 procent vill arbeta på kontor i ett eget rum och 10,7 procent av dem som svarade jobbar helst hemifrån.