Åtalsanmälan om häktesmord

2012-01-11 09:52 Birgitta Ländin  
- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

Mordet i höstas på en 24-årig kvinnlig kriminalvårdare på häktet i Flemingsberg har nu lett till en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott från Arbetsmiljöverket, uppger Sekotidningen.

Det är arbetsmiljöåklagare Aino Alhem som ansvarar för förundersökningen, som är belagd med sekretess. Därmed blir det i detta fall också hemligt vem eller vilka som Arbetsmiljöverket anser bär ansvar för händelsen.

- Vi vill skydda förundersökningen, som ska reda ut händelsen och det som föregick mordet, förklarar Håkan Edén, tillsynsdirektör vid arbetsmiljöinspektionen i Stockholm, för Sekotidningen.

Kammaråklagare Aino Alhem kan inte säga något om när förundersökningen förväntas vara klar. Hon har redan tidigare inlett en undersökning om mordet, men Arbetsmiljöverkets anmälan tar nu över.

Den 16 december 2011 dömdes den intagne, som dödade kriminalvårdaren, till livstids fängelse. Han har överklagat domen, men vägrar fortfarande att tala om händelsen.

Arbetsmiljöverket har efter händelsen konstaterat flera brister på häktet och begärt att rutinerna kring promenader med de häktade ska skärpas och att en handlingsplan ska upprättas kring hur säkerheten och arbetsmiljön kan förbättras.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen