Arbetsmiljö

Assistenterna fick hålla i cigaretten

när brukare rökte

Arbetet i hemmet hos en verklig storrökare har länge präglats av all tobaksrök. De personliga assistenterna har fått hålla cigaretterna åt brukaren. Nu ingriper Arbetsmiljöverket med ett föreläggande.

Publicerad

Södertälje kommun föreläggs att, vid vite av 300 000 kronor, senast den 30 april i år vidta en rad åtgärder så att de personliga assistenterna från social- och arbetsmarknadskontoret inte utsätts för tobaksrök hos en brukare.

Enligt assistenterna rör det sig om en verklig storrökare, som gör av med mellan fyra och sex paket cigarretter om dagen. Brukarens handikapp gör att personen själv inte kan hålla i cigarretten, utan det får assistenterna göra. Det finns ett punktutsug, men det fungerar inte eftersom det förs åt sidan när assistenterna måste hålla i cigarretten. Därmed kan de inte undvika att andas in rök.

Assistenterna uppger att lägenheten är helt inpyrd av rök, liksom deras kläder när de går av sina arbetspass. Under flera år har de och skyddsombud påtalat problemet men fått beskedet från ledningen, att brukaren bestämmer i sitt eget hem. Dessutom är det frivilligt att acceptera tjänst hos brukaren.

Kommunen har nu sex krav på sig.

Den ska se till att anställda inte mot sin vilja utsätts för tobaksrök på arbetet.

Den ska se till att alla anställda har tillgång till personalutrymme så att de kan duscha och byta om. Där får deras kläder inte exponeras för tobaksrök.

Den ska se till att arbetsplatsen saneras från tobaksrök minst en gång i månaden och dagligen rengörs från tobakslukt.

Den ska se till att de som sanerar och rengör har tillräckliga kunskaper i städteknik och belastningsergonomi för att arbeta säkert. Instruktionerna ska vara skriftliga.

Den ska ta fram rutiner och tydligt klargöra för de anställda vad som ingår i arbetet som personlig assistent.

Den ska se till att alla assistenter introduceras i arbetet innan de börjar utföra det självständigt.

Föreläggandet

Arbetsmiljöverkets förelägganden och förbud redovisas varje vecka i Arbetarskydds nyhetsbrev som ingår i prenumerationen. Anmäl din e-postadress här.

Dnr IMS 2008/38835, 1 april