Arbetsmiljö

Arbetssjukdomarna färre än någonsin

Antalet anmälda arbetssjukdomar ligger nu på den lägsta nivån någonsin, sedan registreringssystemet infördes 1979. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.

Publicerad

På ett år har antalet anmälda arbetssjukdomar minskat med nästan en femtedel, och sedan 2003 med mer än hälften. Vad det beror på har inte Arbetsmiljöverket något svar på nu. Det behöver analyseras och redovisas i ett annat sammanhang, konstaterar myndigheten.

Siffrorna är preliminära och baseras på de anmälningar som samlas i Arbetsmiljöverkets informationssystem om arbetsskador, ISA. Slutlig officiell statistik om förra årets anmälda arbetsskador kommer att publiceras först våren 2009.

Enligt ISA anmäldes sammanlagt 105 000 arbetsskador, det vill säga arbetsolyckor plus arbetssjukdomar, år 2007. Nästan hälften av dessa var olyckor utan sjukfrånvaro och cirka 12 000 inträffade på väg till eller från arbetet.

Jämfört med 2006 har arbetsolyckorna alltså minskat med 8 procent och arbetssjukdomarna med 18 procent. Arbetsolyckor med dödlig utgång fortsätter dock att öka för tredje året i rad. Förra året miste 68 män och 7 kvinnor livet på sitt arbete enligt senaste statistiken.

Under 2007 anmäldes totalt 11 634 arbetssjukdomar, vilket motsvarar tre fall per tusen förvärvsarbetande. Hälften av dem orsakades av ”belastningsfaktorer”. De så kallade ”organisatoriska eller sociala faktorerna” anges vara orsak till var femte anmälning. Bullerskador står för en knapp tiondel, medan kemiska eller biologiska ämnen står för en ytterligare dryg tiondel av anmälningarna.

Den preliminära statistiken för 2007 är fylligare än förr och innehåller även uppgifter om antalet skador i förhållande till antalet sysselsatta när det gäller näringsgren, yrke och kön.

Bland kvinnorna drabbas maskinoperatörs- och monteringsarbete samt lagerassistent (bland annat packning och godsmottagning) av flest olyckor i förhållande till antalet sysselsatta. Bland män är det svetsare, gasskärare och processoperatörer som drabbas mest.

För båda könen är belastningsbesvär vanligast och ligger alltså bakom hälften av de anmälda arbetssjukdomarna. I början av 2000-talet låg den andelen på närmare två tredjedelar. För kvinnorna står psykosociala besvär för en fjärdedel av samtliga sjukdomar. För männen är besvär i luftvägar och andningsorgan näst vanligast.

- På många arbetsplatser finns det ett bra arbetsmiljöarbete. Ledningen samverkar med skyddsombud och övriga anställda. Tillsammans med arbetsmarknadens parter måste vi övertyga fler arbetsgivare att inse sambandet mellan ett förebyggande arbetsmiljöarbete och färre skadade. Hela samhället har nytta av en sådan utveckling, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Läs mer

Hela rapporten Arbetsskador 2007, preliminära uppgifter.
Där finns även arbetsskadestatistik fördelad på län och kommun.