Arbetsmiljöverket: Polisen bryter mot lagen

2012-04-03 08:18 Birgitta Ländin  

Polisen i Uppsala följer inte lagstiftningen om riskbedömningar. Det säger Arbetsmiljöverket i ett föreläggande efter att skyddsombudet larmat om en helt isolerad medarbetare.

Bakgrunden till att medarbetaren isolerades var en konflikt på arbetsplatsen. Arbetsgivaren kom efter samråd med facket kom fram till att det var en lösning att den aktuella medarbetaren skulle flyttas från lokalerna. Skyddsombudet beskrev i sin anmälan hur detta lett till att personen blivit helt isolerad genom att placeras mellan två lokaler där andra grupper av poliser arbetar med hemliga utredningar. Den bilden bekräftar Arbetsmiljöverket efter att ha varit på plats och inspekterat.

Hårdast är Arbetsmiljöverket i kritiken mot att Polismyndigheten inte genomfört en riskbedömning av vad flytten och isoleringen gör med arbetstagaren, i alla fall inte på korrekt sätt.

"Ni uppgav att ni genomfört en undersökning och riskbedömning tre månader efter den nya placeringen samt en uppföljning i december 2011 då en ny riskbedömning gjordes. Skyddsombudet har dock inte getts möjligheter att medverka vid dessa undersökningar och riskbedömningar. Vidare uppgav ni att riskbedömningen inte är skriftligt dokumenterad, vilket krävs enligt gällande lagstiftning."

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen