Anmälde sextrakasseri - blev utpekade

2010-03-31 10:46 Johan Fock  

Två studenter vid Stockholms universitet anmälde en lärare för sin studierektor. De ville vara anonyma. Nästa föreläsning blev de utpekade. Universitet valde förlikning och ger de två kvinnorna ett skadestånd på 55 000 kronor var.

Efter det att kvinnorna blivit konfronterade av sin lärare på en föreläsning där alla fick veta att de anklagat honom gick de till Diskrimineringsombudsmannen (vid tillfället JämO) som beslöt driva fallet.

Katri Linna säger i en kommentar att ett skäl för att driva kvinnornas sak är att de blivit utsatta för repressalier för att de hävdat sina rättigheter. Läraren har utnyttjat en maktposition.

- Därför är det viktigt att kvinnorna nu fått upprättelse, säger Katri Linna.

Enligt de uppföljningar som universitetet gjort går det inte att styrka att kvinnorna utsatts för sexuella trakasserier. Däremot står det klart att läraren, i strid med vad studierektorn uppmanat honom, utsatt kvinnorna för repressalier genom att ta upp saken på en föreläsning. För detta har han tilldelats en erinran från universitetet.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö