Arbetsmiljö

Åke Nygren leder nytt rehabiliteringsråd

Regeringen tillsätter ett rehabiliteringsråd. Professor Åke Nygren blir ordförande. Han kommer att kartlägga vilka sjukdomar de utförsäkrade lider av.

Publicerad

Statsbudgeten har allt lägre utgifter för sjukförsäkringen. En mindre del av pengarna staten sparar satsar regeringen på en medicinsk rehabiliteringsgaranti samt på Arbetsförmedlingens rehabiliteringsinsatser.

Det är en ”unikt stor satsning” enligt socialdepartementet. Nu tillsätter regeringen ett rehabiliteringsråd med sju oberoende experter. De väntas följa utfallet av satsningen.

Professor Åke Nygren, Karolinska institutet, blir rådets ordförande. I skrivande stund är han den enda medlemmen som är klar. De övriga sex ledamöterna kommer att utses de närmaste dagarna. Åke Nygren ska i veckan ha ett möte med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Han har redan ett antal idéer om vad som behöver göras.

- Jag vill titta närmare på dem som blir utförsäkrade nu. Det är 57 000 personer. Vilka diagnoser har de? Det är ingen som vet det. Man tror att det är ryggar och nackar och lättare psykisk ohälsa, men jag vill kartlägga det.

Åke Nygrens tanke är att sortera diagnosgrupperna var för sig. Ryggarna, psykiatrin, cancern och så vidare. Var och en för sig.

- Sedan knyter vi till oss superexperter på varje diagnos och går igenom vilka åtgärder som är rimliga.

Åke Nygren vill dessutom göra samma kartläggning av människorna som nu befinner sig i rehabiliteringskedjan, de som är sjukskrivna mellan sex månader och ett år.

- Socialstyrelsen gör utvärderingar, men jag vill följa det arbetet så vi inte får fler utförsäkrade, säger Åke Nygren.

Regeringen har lovat Åke Nygren att om rådet kommer på bra idéer så kommer regeringen att utföra dem.

Åke Nygren har forskat på rehabilitering sedan 1985. Han har genom åren studerat de fyra stora sjukdomsområdena som kräver rehabilitering.

* Smärttillstånd i rörelseorganen

* Utbrändhet

* Hjärtsjukdomar

* Kol (framför allt orsakat av rökning)

På senare år har han tillsammans med professor Marie Åsberg forskat om utbrändhet. Projektet, som sorterar under Karolinska institutet och sitter i Danderyd sjukhus norr om Stockholm, fick i april 2009 ytterligare 19,5 miljoner kronor av Afa Försäkring. Därmed kan forskningen fortsätta om depression och utbrändhet inom människovårdande yrken.

Att rehabilitering är en svår konst, håller Åke Nygren med om.

- Men om man gör rätt saker i rätt tid så fungerar rehabiliteringen, säger han.