1 000 skadas av buller på jobbet

2012-09-14 09:29 Ann Norrby  

1 000 personer om året skadas av bullret på arbetsplatserna. Skolkök, restauranger och verkstäder behöver bli bättre på att skydda sina anställda. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektionsrunda.

400 arbetsplatser i norra Sverige där de anställda utsätts för buller och vibrationer inspekterades nyligen av Arbetsmiljöverket. Så gott som samtliga arbetsplatser fick krav på förbättringar.

Inspektionerna visar att arbetsgivarna inte gör de riskbedömningar de är skyldiga att göra. De borde också erbjuda sina anställda medicinska kontroller i större utsträckning, anser Arbetsmiljöverket som kräver detta av 250 arbetsgivare.

400 000 personer utsätt för vibrationer minst en fjärdedel av sin arbetstid. Maskin- och fordonsförare sitter på skakiga säten, byggnadsarbetare arbetar med vibrerande borrar och truckförare utsätts för helkroppsvibrationer. Vibrationer kan ge rygg- och nackskador och kan skada nerver, muskler, kärl och leder i händer och armar.

Hörselnedsättning och tinnitus är de vanligaste bullerskadorna. Arbetsmiljöverkets mål med tillsynsinsatsen är att öka arbetsgivarnas kunskap om hur de ska förebygga att deras anställda skadas.

Läs mer

... om skadliga vibrationer i nästa nummer av Arbetarskydd.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen