Arbetsmiljö

Serafenfallet: Inspektör kritiserar Arbetsmiljöverket

Jenny Bengtsson är också krönikör i Arbetarskydd. Foto: Jörgen Appelgren

MUNSKYDD. Inspektören Jenny Bengtsson riktar skarp kritik mot sin arbetsgivare. Hon anser att chefer på Arbetsmiljöverket låtit sig påverkas så att personal på äldreboenden i hela landet inte fått munskydd under coronapandemin.

Publicerad

(Uppdaterad) – I mitt uppdrag som tjänsteman är det också viktigt att slå vakt om det som är rätt. Det vi har reagerat mot är ju allvarliga saker, alltså rättsvidriga saker, i hanteringen av det här ärendet, säger Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket till SVT:s Uppdrag granskning.

Hon fattade, som Arbetarskydd tidigare berättat, i början av april ett beslut om munskyddskrav för personal på äldreboendet Serafen i Stockholm. Det föranleddes av ett skyddsstopp som Kommunals skyddsombud lagt på samma äldreboende. Beslutet skulle en vecka senare komma att ändras. För redan dagen efter beslutet som Jenny Bengtsson var med om att fatta kallade arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, till en konferens med Arbetsmiljöverket, IVO, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Enligt SVT ska det ha skett utan fackets kännedom.

Senare kom myndigheterna gemensamt med uttalanden om att munskydd inte var ett generellt krav. Istället uppgav man att arbetsgivaren skulle riskbedöma om det räckte med visir.

Arbetsmiljöverkets regionchef Anna Billgren bekräftar för SVT att Stockholms stad i samtal föreslog att man kunde dra tillbaka sin överklagan om beslutet om obligatoriska munskydd ändrades. Hon tillbakavisar uppgifterna att mötet med bland andra SKR var hemligt.

– Vi har i uppdrag att samverka med andra myndigheter och prata ihop oss så att vi ger ett enhetligt budskap.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade senare, den 25 juni, att munskydd ska användas under visir vid arbete redan vid misstänkt covid-19.

Arbetsmiljöverkets beslut upphävdes senare av förvaltningsrätten. Enligt rätten var det inte tillräckligt tydligt formulerat. Verket överklagade till kammarrätten som inte beviljade prövningstillstånd. Arbetsmiljöverket överklagade även det beslutet. Men inte heller Högsta förvaltningsdomstolen beviljade prövningstillstånd.

Kommunal anmälde i början av maj Arbetsmiljöverket till JO. Kommunal anser att Arbetsmiljöverket agerat partiskt och enbart samrått med arbetsgivarorganisationen SKR.

Fotnot: Jenny Bengtsson är krönikör i Arbetarskydd.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev