Fem frågor till Jenny Bengtsson...

2019-04-09 14:15 Lena Gunnars  

...som är Arbetarskydds nya krönikör. Hon är arbetsmiljöinspektör och tidigare regionalt skyddsombud på Hotell- och restaurangfacket.

1. Vem är du?

– Jag är en eldsjäl. En facklig ideolog som brinner för fackliga och mänskliga rättigheter och för kvinnors rättigheter. Jag har spenderat hela mitt arbetsliv på att driva sådana frågor. Jag för en arbetarklasskamp, fast i den form vi i Sverige har att organisera oss i. Jag har en bakgrund som fackligt aktiv, skyddsombud, och nu är jag inspektör på Arbets­miljö­verket.

2. Varför är du så intresserad av arbets­miljö­frågor?

– För att det är liv eller död det handlar om. Arbetsmiljöbiten är det som lägger grunden för huruvida du kommer att funka eller inte funka i ditt arbetsliv eller om du blir sjuk eller får din kropp förstörd. Arbetsmiljö handlar om allt från livskvalitet till livslängd.

3. Finns det någon speciell arbets­miljö­fråga du känner är extra viktig?

– Ja, det är upprörande att dödsfallen fortsätter. Att människor dör på jobbet. Det är upprörande att det sker en massa olyckor på arbetsmarknaden. Det ska inte behöva vara så att du går till jobbet och kommer hem skadad. Det är också väldigt intressant varför inget görs åt att ohälsotalen ökar. Kvinnor stressar sönder sig i arbetslivet. Så länge det finns en arbetsmarknad, som inte bara innehåller robotar, kommer arbetsmiljöfrågorna att vara viktiga.

Läs mer: ”Jag jobbar på en arbetsplats med det bästa målet av alla”

4. Vad kan läsarna vänta sig av dina krönikor?

– En hård men hjärtlig ton, ett visst ansvarsutkrävande och olika nedslag i strukturella mönster.

5. När Arbetarskydd gjorde ett personporträtt på dig för ett år sedan gick du en utbildning för att bli inspektör på Arbetsmiljöverket. Nu har du börjat jobba som inspektör, hur är det?

– Det känns verkligen som att jag gör någonting meningsfullt. Jag trivs som fisken i vattnet. Nu flyger jag med egna vingar som inspektör.

Jenny Bengtssons första krönika kan du läsa här.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö