Nu JO-anmäler Kommunal Arbetsmiljöverket

2020-05-04 10:35 TT  
– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

CORONAVIRUS. Fackförbundet Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket för att ha låtit sig påverkats av arbetsgivarorganisationen SKR i frågan om skyddskläder, rapporterar SVT.

(Uppdaterad) Det var efter att Arbetsmiljöverket beslutat att personal på äldreboendet Serafen i Stockholm skulle ha både visir och munskydd vid patientnära arbete som SKR kallade Arbetsmiljöverket och tre andra myndigheter till möte.

SVT avslöjade i april att Arbetsmiljöverket efter mötet tonade ned betydelsen av munskydd, att SKR var med och utformade nya texter och att ett expertutlåtande om att munskydd alltid behövs inom äldrevården raderats.

Kommunal anser att Arbetsmiljöverket agerat partiskt genom att enbart samråda med SKR.

Läs mer: SVT: Intern konflikt om munskydd på Arbetsmiljöverket

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet. När arbetsgivarna ropar så springer man i deras ledband, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, till SVT.

Kommunal får backning från LO.

– Jag vill ställa mig bakom Kommunals JO-anmälan. Det här är potentiellt en riktig skandal som vi har sett i coronakrisens spår, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, till TT och fortätter:

– Jag tycker rent ut sagt att det är för jävligt att man tummar på skyddet, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö