Arbetsmiljö

Forskare: Svårt ta upp dold diagnos på jobbet

Det här är den första studien i Sverige som fokuserar på berättelser kring vad som avgör vad, hur och om en person med dold funktionsnedsättning berättar om sin situation på sitt jobb, enligt forskaren Maria Norstedt vid Malmö högskola. Foto: Karin Nilsson

Studie. Personer med dolda funktionsnedsättningar ser risker med att berätta om sin diagnos på arbetet. Det visar en ny studie av Maria Norstedt vid Malmö högskola.

Under sitt avhandlingsarbete som handlade om strokepatienters återgång till arbetslivet fick forskaren Maria Norstedt höra berättelser om deras väg tillbaka.

– Det var sådant som hjärntrötthet, sådant som var dolt och inte syntes som de tyckte var svårast, säger Maria Norstedt som nu är lektor vid Institutionen för socialt arbete vid Malmö högskola.

Berättelserna gjorde att hon ville veta mer om vad som avgör om, hur och för vem man väljer att visa funktionsnedsättningen på sin arbetsplats. I en ny studie har hon djupintervjuat tio personer med dolda funktionsnedsättningar, bland annat adhd, multipel skleros, fibro­myalgi, depression och medfödd synskada. Hon har även pratat med sju företrädare för olika arbetsgivare som sjukgymnaster, hr-personal och företagshälsovården.

Häromveckan presenterades studien på Afa Försäkring, i Stockholm, som också finansierat studien.

– Trots att vi har ett förhållandevis starkt skydd i Sverige genom exempelvis diskrimineringslagen och olika regler kring arbetsmiljön är det många med dolda funktionsnedsättningar som känner sig utsatta och osäkra, konstaterar Maria Norstedt.

Tidigare erfarenheter både från privat­livet och arbetslivet spelar stor roll för om en person berättar något eller inte, enligt Maria Norstedt.

– Psykiska diagnoser är mer stigmatiserande och en av de intervjuade sa att ”Jag skulle aldrig berätta att jag är bipolär, för det är så stigmatiserande”.

Intervjupersonerna hade erfarenhet av att initialt stort stöd med kramar och förståelse efter en tid kunde övergå i gnäll över omfördelning av arbetsuppgifter. En av de intervjuade säger att det kommer en vardag när ”andra måste göra saker och ting när arbetsbördan inte kan fördelas matematiskt lika för alla”. Ofta hjälpte det dock att påminna om att inte alla är perfekta.

Maria Norstedt påpekar att personerna med dolda funktionsnedsättningar tvingas att göra avvägningar.

– Jag märkte på intervjupersonerna att det ofta finns en inneboende motsättning i att ha en dold funktionsnedsättning. Dels kan personen ha ett behov av hjälpmedel om arbetsförmågan är nedsatt för att kunna fungera på arbetsplatsen, dels en önskan att bli behandlad som alla andra.

Intervjupersonerna upplevde också, efter att de berättat, färre förfrågningar att delta i nya projekt och sämre karriärmöjligheter. Det framkom också att några startat egna företag för att komma in på eller hålla sig kvar på arbetsmarknaden.

– Ofrivilligt företagande kan vara en nöd­vändighet för personer med dolda funktionsnedsättningar, säger Maria Norstedt.

Tips till chefer och kolleger om diagnos

• Fråga vad kollegan be­höver.

• Ha respekt för personens osäkerhet kring att berätta om sin nedsättning.

• Stötta vid eventuella konflikter som kan uppstå när någons arbetsförmåga är nedsatt och personen därför till exempel ges möjlighet att komma senare på morgonen.

• Skaffa kunskap om funktionsnedsättningar och vilka verktyg som behövs för att underlätta.

• Kom ihåg vad som sagts i förtroende och vad som får sägas inför alla.

• Tänk på att alla har nedsatt arbetsförmåga någon gång.

Källa: Dolda funktions­nedsättningar i arbetslivet - olika perspektiv på att framträda.