Tvist om gravida kan fortsätta

2010-10-28 09:48 Mattias Davidsson  

Diskrimineringsmålet med de fyra kvinnorna som nekades sjukpenning för att de var gravida hamnar hos Högsta domstolen. Både Försäkringskassan och Diskrimineringsombudsmannen överklagar hovrättsdomen.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar domen eftersom skadeståndet till de fyra kvinnorna är för lågt.

- Vi behöver vägledning från högsta instans. Högsta domstolen har tidigare sagt att skadestånden för diskriminering bör kunna variera, säger jur. kand Marie Nordström på DO.

Högsta domstolen har prövat två mål enligt diskrimineringsförbudslagen tidigare. Då gällde det diskriminering i krogmiljö. Skadeståndet den gången var också 15 000 kronor.

- DO anser att det är allvarligare att bli nekad sjukpenning än att bli nekad tillträde till en restaurang, säger Marie Nordström.

Även Försäkringskassan, som huvudsakligen förlorade i Svea hovrätt, överklagar hovrättsdomen. Myndigheten vill att praxis på området ska fastställas.

– Vi står fast vid vår bedömning att vi inte diskriminerar gravida kvinnor utan vi har tillämpat gällande lagstiftning, säger försäkringsdirektör Birgitta Målsäter i en kommentar.

Försäkringskassan beviljar sjukpenning till 98 procent av alla med graviditetsrelaterade diagnoser som söker.

Svea hovrätt dömde Försäkringskassan att betala skadestånd till de fyra kvinnorna. Myndigheten hade utsatt dem för könsdiskriminering. Däremot minskade hovrätten skadeståndsbeloppet från tingsrättens 50 000 kronor vardera till 15 000 kronor. Diskrimineringsombudsmannens ursprungliga yrkande var att kvinnorna borde få 75 000 kronor vardera.

Det är inte självklart att Högsta domstolen tar upp målet till prövning. Domstolen måste först ge tvisten prövningstillstånd.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen