Arbetsskadeförsäkringar

Sjukfrånvaron minskar varje månad

Sjukfrånvaron har minskat varje månad sedan september 2003, då den var som högst, visar nya siffror från Försäkringskassan. Sedan dess har det så kallade ohälsotalet sjunkit från 43,3 dagar till 39,5.

Publicerad

Ohälsotalet visar antalet dagar med sjukfrånvaro per person (i arbetsför ålder) och år. Varje minskning med en tiondel i ohälsotalet motsvarar över en halv miljon dagars sjukfrånvaro.

Försäkringskassans mål är att ohälsotalet ska ligga under 37 dagar i hela riket i snitt mot slutet av nästa år.

Under de senaste tolv månaderna har ohälsotalet minskat med 1,3 dagar och det beror framför allt på minskade nya sjukskrivningar. Sjuk- och rehabiliteringspenning minskade med 1 dag och sjuk- och aktivitetsersättningar, tidigare sjukpension, med 0,3 dagar. Den senare står för den större delen av ohälsotalet, medan sjukpenning och rehabiliteringspenning står för den mindre.

Under april fick omkring 215 000 personer sjukpenning, varav 137 000 kvinnor och 78 000 män. Det är omkring 16 000 färre än motsvarande månad förra året.

Antalet personer med sjuk- aktivitetsersättning var 555 000 i april. Det är i stort sett lika många som motsvarande månad förra året. De senaste tolv månaderna har drygt 50 000 personer ”nybeviljats” sjuk- eller aktivitetsersättning.