Arbetsskadeförsäkringar

Nya regler för sjukskrivning

Från den 1 mars gäller nya regler för sjukskrivning och ett nytt läkarintyg. De läkare som sjukskriver längre än vad Socialstyrelsen rekommenderar måste motivera detta i intyget.

Publicerad

Socialstyrelsens rekommendationer innehåller sjukskrivningstider för våra vanligaste sjukdomar, cirka ett 70-tal diagnoser. Det så kallade ”försäkringsmedicinska beslutsstödet” med rekommendationer om sjukskrivningstider publicerades redan i oktober förra året.

Socialstyrelsen backade dock efter massiv kritik från bland annat läkare när det gäller psykiska diagnoser, vilka idag står för omkring en tredjedel av sjukfrånvaron. Rekommendationerna måste bygga på en samsyn om vad som är beprövad erfarenhet eftersom det vetenskapliga underlaget är otillräckligt och någon sådan samsyn inte finns ännu, konstaterade Socialstyrelsen. Myndigheten fick därmed förläng tid av regeringen när det gäller rekommendationerna för utmattningsdiagnoser (utbrändhet), depression och ångest. Dessa väntas bli klara under våren.

- Vi räknar med att bli klara senast i slutet av maj, säger Anna Ericsson, projektledare på Socialstyrelsen.

Anledningen till att det dröjt till den 1 mars innan de nya reglerna kan tillämpas är att både Försäkringskassan och landstingen måste utbilda sina läkare i de nya riktlinjerna, förklarar Anna Ericsson.

Syftet med ”beslutsstödet” är att åstadkomma en större samstämmighet mellan läkarna i hela landet. Bedömning av hur länge en person med en viss diagnos behöver vara sjukskriven ska inte längre variera beroende var personen bor och vilken läkare som sjukskriver.

Försäkringskassan har också tagit fram en ny läkarintygsblankett som är anpassad till de nya reglerna för sjukskrivning. Om en läkare gör avsteg från den rekommenderade sjukskrivningstiden ska det tydligt anges och motiveras i intyget.

- Beslutsstödet är ett bra hjälpmedel för läkarna när de ska skriva intyg om behov av sjukskrivning, precis på samma sätt som FASS är ett ovärderligt hjälpmedel när de ska skriva ut läkemedel, säger Stig Orustfjord, försäkringsdirektör.