Förtidspension inget hinder <br></br>för arbete

2008-10-30 13:11 Esref Okumus  

I dag torsdag fattar riksdagen beslut om regeringsförslaget som ger förtidspensionärer möjlighet att arbeta med bibehållen pension.

I sin proposition, Från sjukersättning till arbete (2007/08:124), föreslår regeringen att närmare en halv miljon förtidspensionärer ska ha möjlighet att arbeta, studera eller engagera sig ideellt med bibehållen sjukersättning, förtidspension.

- Tidigare har förtidspension lett till permanent isolering. Genom beslutet i riksdagen i dag, öppnas en dörr för att komma tillbaka, meddelar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en skriftlig kommentar.

Enligt förslaget får en förtidspensionär tjäna 42 800 kronor om året om han eller hon har hel sjukersättning. Över denna nivå räknas sjukersättningen av med 50 procent av arbetsinkomsten.

Samtidigt skärper regeringen villkoren för förtidspension. Idag krävs det att arbetsförmågan har förbättrats ”väsentligt” för att Försäkringskassan ska dra in eller minska sjukersättningen, det vill säga förtidspensionen. Nu föreslår regeringen att det ska räcka med att arbetsförmågan bara har ”förbättrats”, vilket innebär att det blir lättare för Försäkringskassan att dra in eller minska pensionen.

- Detta gäller dock endast dem som beviljats förtidspension enligt de nya reglerna som började gälla från den 1 juli 2008, förklarar Mattias Lundbäck, politisk sakkunnig hos Phersson.

Regeringens förslag gäller även sjuka som beviljats förtidspension på deltid. Förslaget föreslås börja gälla den 1 januari 2009.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen