Arbetsskadeförsäkringar

”Färre får ut något av arbetsskadeförsäkringen”

Om de rödgröna vinner valet kommer arbetsskadeförsäkringen att utredas på nytt.

Publicerad
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Allt färre arbetsskadade har något att hämta i arbetsskadeförsäkringen, konstaterar oppositionen. Kvinnor missgynnas.

I den gemensamma arbetsmiljöpolitik, som presenterades på onsdagen, finns också arbetsskadeförsäkringen med på ett hörn. De rödgröna vill förbättra försäkringen. Men först måste frågan utredas.

- Det finns fortfarande en syn på arbetsmiljön och arbetsskadorna som bygger på bilden av mannen i industrin, säger riksdagsledamot Berit Högman (s).

Arbetsskadeförsäkringen förändrades 1993 för att staten måste spara pengar. Då skärptes bevisreglerna för vad som ska godkännas som arbetsskada samtidigt som den särskilda högre arbetsskadesjukpenningen togs bort. Efter regeringen Carl Bildt har socialdemokraterna haft många år på sig att reformera försäkringen. 2002 gjordes ett försök att mildra bevisreglerna.

Att man inte lyckades visar statistiken från Försäkringskassan. Oppositionen medger detta i sitt ”Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv”. De rödgröna skriver att ”antalet arbetsskadade som inte hålls skadelösa har ökat”.

Enligt Berit Högman hade den förra socialdemokratiska regeringen avsikten att utreda arbetsskadeförsäkringen så snart sjukförsäkringen hade granskats.

- Men vi hann inte och sedan förlorade vi valet. Man måste sitta på regeringsmakten för att ha tillgång till utredningsväsendet, säger Berit Högman.