Arbetsskadeförsäkringar

Deltidssjuk blir av med heltidstjänst

Arbetsgivaren får göra om en heltidstjänst till deltid för den som inte har kvar hela sin arbetsförmåga. Det slår Arbetsdomstolen fast i en ny dom.

Publicerad

Det är första gången Arbetsdomstolen tar ställning om en partiell sjukersättning/förtidspension kan vara saklig grund för uppsägning. Målet gäller en kvinnlig administratör på Länsförsäkringar Södermanland som sades upp från sin heltidstjänst sedan hon beviljats sjukersättning på 25 procent tillsvidare av Försäkringskassan. Hon blev samtidigt erbjuden en trekvartstidstjänst av försäkringsbolaget, som hon senare accepterade.
Facket för försäkring och finans stämde försäkringsbolaget. Förbundet ansåg att kvinnan hade rätt att behålla sin heltidstjänst. Försäkringsbolaget ansåg däremot att det skulle vara orimligt eftersom hon då skulle få sin semesterrätt beräknad utifrån heltid. I pengar skulle det betyda cirka 600 kronor i månaden.
Arbetsdomstolen anser bolagets intresse av att anpassa anställningsgraden till kvinnans faktiska arbetsförmåga väger tyngre än hennes intresse av att behålla sin heltidstjänst. Att hon arbetat på försäkringsbolaget i mer än 30 år eller att bolaget är relativt stort påverkar inte bedömningen, menar domstolen.
Domen är enhällig.

Arbetsdomstolens dom

Meddelad 13 januari 2010, Dom nr 3/10, Mål A 250/08