Arbetsskadeförsäkringar

Bättre hjälp för sjukskrivna

– Nästan alla har någon arbetsförmåga om de får rätt uppgifter i rätt miljö. Nästan ingen har det överallt och för allt, säger Anna Hedborg. Hon föreslår att de som varit sjukskrivna ett halvår ska få mer hjälp att hitta nya arbetsuppgifter.

Publicerad

Anna Hedborg har som ensamutredare haft till uppgift att svara på frågorna vad arbetsförmåga är och vad som ska betraktas som sjukdom ur sjukförsäkringens perspektiv. Hennes utredning heter "Gränslandet mellan sjukdom och arbete".

I första hand ska man sträva efter att den som blir sjuk ska kunna gå tillbaka till sitt gamla jobb. Arbetsgivaren kan bli tvungen att underlätta återgången genom att anpassa arbetsuppgifterna och arbetsplatsen, det ingår i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar.

Den 1 juli 2008 infördes den så kallade rehabiliteringskedjan. Den påverkar inte arbetsgivarens ansvar de första 180 dagarna i en sjukperiod. Men därefter övergår ansvaret i princip till den som är sjukskriven. Då ska Försäkringskassan avgöra ifall den sjuka har tillräcklig arbetsförmåga utifrån arbeten på hela arbetsmarknaden.

Utredaren vill att begreppet arbetsförmåga bara ska användas den första delen av en sjukskrivning. Bedömningen som ska göras efter ett halvår, ska göras utifrån medicinska förutsättningar för arbete.

Anna Hedborg menar att det är bra att den som är sjuk får frågan: Kan du gå tillbaka till ditt jobb? Men hon anser att den som inte kan, bör få mer hjälp än nu. Därför föreslår hon att de ska få rätt till vägledning och stöd från ett särskilt arbetsmarknadsprogram. Programmet föreslås vara en omvandling av det samverkansprogram som finns mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Utredaren anser också att de som fortsätter att vara sjukskrivna ska få hjälp att göra en resursprofil efter 180 dagars sjukskrivning.

Nästa tidsgräns i rehabiliteringskedjan infaller efter 365 dagars sjukskrivning. Här vill Anna Hedborg att det ska vara försörjningsförmågan som ska prövas. Då ska hänsyn tas till ålder, utbildning, erfarenheter och förmåga att lära nytt.

– Samma skada ger inte samma effekt för alla, förtydligar Anna Hedborg.

Som exempel tar hon en skada som leder till att en person blir rullstolsburen:

– Försörjningsförmågan blir olika om det är en 62-årig snickare eller en 22-åring, säger hon.

Anna Hedborg föreslår också att den vars maka, make, partner eller barn avlider, ska få rätt till en särskild närståendepenning i tio arbetsdagar och att gravida ska kunna få en graviditetspenning i högst 30 dagar i slutet av graviditeten. Utredaren vill dessutom att skönhetsoperationer ska lyftas ut ur sjukförsäkringen.