Arbetsskadeförsäkringar

Allt om nya sjukreglerna

2009 har utmålats som den stora utförsäkringens år. Tiotusentals långtidssjukskrivna riskerar att förlora rätten till sjukpenning. Här intill finns länkarna till artiklarna som ger mer inblick i de nya sjukreglerna.

Publicerad

76 000 personer har varit sjukskrivna längre än 180 dagar nu vid årsskiftet. De kommer att få sin rätt till sjukpenning prövad under 2009 och 2010, bedömer Försäkringskassan. Det är rimligt att anta att tiotusentals kommer att bli utförsäkrade. Många av dem som har en anställning ”att falla tillbaka på” kommer då att återvända till sin arbetsgivare och begära rehabilitering och arbetsanpassning.

Men än så länge är det lugnt hos arbetsgivarorganisationernas telefonrådgivningar.

- Vi som sitter i vår medlemsjour har bara haft några enstaka frågor. Jag tror att våra företag avvaktar, säger Marie Silfverstolpepå Almega.

Samma erfarenhet har Katrin Dagergren på Svensk Handel som har drygt 13 000 medlemsföretag.

- Nej, det har varit ganska få frågor. Jag tror att det är lite tidigt ännu. Kanske har det kommit igång mer om några månader, säger Katrin Dagergren.

Försäkringskassan har helt naturligt haft svårt att göra prognoser på grund av alla regelförändringar som trädde i kraft i somras. Kassans handläggare kommer att fatta beslut och göra avvägningar i sjukförsäkringsärenden där det saknas erfarenhet, praxis och vägledande prejudikat.

Den tidssatta rehabiliteringskedjan förväntas korta ner sjukfallen. Men bara under förutsättning att Försäkringskassan och arbetsgivaren hinner med. Under sjukdag 1 till 90 ska de ta ställning till om den sjuke kan gå tillbaka till det ordinarie arbetet, eventuellt med tillfällig anpassning. Under sjukdag 91 till 180 har arbetsgivaren och Försäkringskassan att ta ställning till om det går att omplacera den sjuke till något annat arbete på arbetsplatsen. Om det inte går eller om frågan inte är utredd, så kan Försäkringskassan ta initiativet till ett kontaktmöte med Arbetsförmedlingen.

Den sjukskrivne kan då söka ett nytt arbete fram till dag 180 utan att förlora rätten till sjukpenning. Efter 180 dagar gör Försäkringskassan bedömningen om den sjukskrivne kan utföra något arbete överhuvudtaget på den reguljära arbetsmarknaden. Sjukpenning beviljas i de fall där det står klart att den försäkrade helt klart kommer att kunna återgå till arbetsgivaren i samma omfattning som tidigare och har en tydlig tidplan. Sjukpenning betalas endast ut under 364 dagar. Den som fortfarande är arbetsoförmögen efter det kan ansöka om förlängd sjukpenning. Då ligger ersättningen på 75 procent av inkomsten under ytterligare 550 dagar.

LO har gått ut med uppmaningen att man redan första dagen som sjukpenningen inte längre betalas ska infinna sig på sin arbetsplats. Arbetslösa måste genast skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Annars finns risken att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) nollas.

Länkarna intill ger mer information om förändringarna i sjukförsäkringen.