Arbetsskadeförsäkringar

"Äldre asbestsjuka borde bli gottgjorda"

Många som drabbas av asbestorsakad cancer är mycket gamla och har inte långt kvar att leva. Därför borde parternas försäkring inte ha några åldersgränser alls, anser förbundsjuristen Lennart Stéen.

Publicerad
Numera är asbest förbjudet. Sanering sker med rigorösa skyddsanordningar. Foto: Colourbox

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, kan sedan ett drygt halvår tillbaka ge efterskydd till den som får en asbestorsakad cancer och som ännu inte fyllt 75 år.

LO och Svenskt Näringsliv har enats om att höja åldergränsen med fem år. Därmed blir försäkringen mer generös för exempelvis den som drabbas av mesoteliom, lungsäckscancer.

Men det är ändå många som inte kommer att ha rätt till efterskyddet, anser förbundsjuristen Lennart Stéen på LO-TCO Rättsskydd.

- Det är en gammelmanscancer. Med 75-årsgränsen intecknar man ungefär hälften av dem som får mesoteliom. Det vet jag efter mina utredningsarbeten för Metall, säger han.

Lennart Stéen tycker att parterna borde tagit bort åldersgränsen helt.

- Det borde vara en självklarhet att dessa gamla trotjänare blev gottgjorda, säger han.

I övergången mellan den gamla 70-årsgränsen och den nya 75-årsgränsen finns det personer som hamnar mellan stolarna och inte alls får något efterskydd. Arbetarskydd berättade i onsdags om Sven-Erik Sjölund som är en av dem.

- Han drabbas av två spärrar. Dels är han för gammal för 70-årsgränsen, dels har han en visandedag som är för tidig för den nya åldersgränsen på 75 år som trädde i kraft den 1 juli 2008, säger Lennart Stéen.

Han tycker att man kunde löst den problematiken med en övergångsregel.

- Man borde inte alls ha preciserat något datum då den nya åldersgränsen började gälla. Däremot hade man kunnat lägga in en tioårig preskription, säger Lennart Stéen.

Lennart Stéen

Har företrätt arbetsskadade i fem decennier. Han har skrivit fem upplagor av LOs Skadehandbok och haft en frågespalt om arbetsskador i tidningen Alla. När det gäller asbest har Lennart Stéen hjälpt Metall att spåra medlemmar som dött av mesoteliom. Det kunde man göra genom att samköra förbundets medlemsregister med socialstyrelsens cancerregister. På så vis fick efterlevande försäkringsersättning på mellan 20 000 och 45 000 kronor.