Arbetsmiljöbrott

Kalkugnsolyckan: Rätten avstår besök på olycksplatsen på SSAB

Gustaf Seppelin Solli och hans fru Pernilla är på plats i Luleå tingsrätt under rättegången mot Nordkalk. Det är drygt fem år efter den svåra olyckan i kalkugnen på SSAB:s område. Gustaf skadades svårt. Hans arbetskamrat Johan Löfroth, 23 år, avled. Flera inhyrda skadades. Foto: Elisabet Örnerborg
Johan Löfroth fyllde 24 år på Karolinska sjukhusets ecmo-avdelning. Den 18 december 2011 orkade inte hans kropp kämpa emot längre. De invändiga skadorna var för stora. Foto: Familjens privata
Begravningen ägde rum i Öjeby kyrka den 3 februari 2012. Johan Löfroth * 1987 11 27 - 2011 12 18 Foto: Familjens privata
Åtalspunkterna i rättegången mot Nordkalk som pågår i sal 2 i Luleå tingsrätt. Foto: Elisabet Örnerborg
Gustaf Seppelin Solli i mitten av pressuppbådet i Luleå tingsrätt. Han skadades svårt i kalkugnsolyckan för drygt fem år sedan. Foto: Elisabet Örnerborg
Tio dagar är avsatta för rättegången i arbetsmiljömålet i Luleå tingsrätt. Åklagaren yrkar på 3,5 miljoner kronor i företagsbot för Nordkalk. Foto: Elisabet Örnerborg

LULEÅ. Tingsrättens ordföranden Anna Lisa Stoican har meddelat att den tänkta synen på olycksplatsen, på SSAB:s område i Luleå, inte blir av, av säkerhetsskäl. ”Hur ska då rätten förstå vilken skitig och dammig arbetsplats det är fråga om”, kommenterar en anhörig i Nordkalksmålet beslutet utanför tingsrättssalen.

Publicerad

Åklagaren Stig Andersson har gjort klart att platschefen ska hållas ansvarig för vållande till annans död och för att ha vållat Gustaf Sollis livshotande brännskador och för de tre andra tre männens brännskador.

Platschefen nekar till anklagelserna via sitt ombud. Nordkalk bestrider yrkandet om företagsbot men säger ok till de skadestånd den förolyckade Johan Löfroths anhöriga yrkar för sveda och värk och Gustaf Seppelin Sollis yrkande på 40 000 kronor i kränkningsersättning. 

Med oss ut på lunchen fick vi åhörare först en bild på en leende Johan Löfroths 23 år gammal. Han var utbildad murare som arbetade extra på Limab, en av entreprenörerna som kallats in för att avhjälpa problemen i kalkugnen.

Läs också:

Det är Magnus Ericsson från LO-TCO Rättsskydd, som för Johans och hans anhörigas talan. Sedan varnar Magnus Ericsson för nästa bild, en bild på Johan i sjukhussängen där han behandlades för 50-procentiga bränn- och frätskador. Vi får höra vilka olika behandlingar han får från olyckan ”när man hade beslutat att spruta vatten i en väldigt varm ugn” den 1 november 2011 till den 18 december då han avlider.

Det känns som att vi på åhörarplatserna liksom stelnar. En av hans lindrigare skadade arbetskamrater, han som fick svårt att sova och drabbades av huvudvärk efter olyckan, torkar sig i ögonen med en näsduk.

Gustaf Seppelin Sollis målsägandebiträde Olov Östensson, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd, framhåller att det är Nordkalk som instruerar arbetstagarna. Det är Nordkalk som ansvarar för arbetsställen och har samordningsansvaret. Han poängterar också att det var ett farligt arbete, kalk är frätande och ugnen var flera hundra grader varmt. Olov Östensson säger också att bolaget inte inhämtat kunskap om hur en "rusa", sintertillväxt skulle bekämpas. Bolaget hade inte gjort någon riskbedömning och inte heller gjordes någon sådan efter den första olyckan som inträffade på eftermiddagen den 1 november.

– Gustaf Solli har fått mycket omfattande skador. I stort sett all hans hud på huvudet är ärrad, han har nedsatt syn, samtliga fingrar är amputera utom tummarna som också är skadad. Gustaf Solli var på plan fem när olyckan hände. Han trodde han skulle dö. Han vårdades på sjukhus till februari 2012 och har en bestående funktionsnedsättning.