Juristen: Vargarna viktigare än personalen

2016-10-31 12:21 Tiina Demargne  
Rättegången i Norrköpings tingsrätt är planerad till 18 dagar enligt huvudförhandlingsplanen. De två sista dagarna, måndagen 14 november och fredagen den 18 november 2016, är till för parternas slutanföranden. Foto: TT-Bild

KOLMÅRDENMÅLET. Arbetsmiljöverket har ifrågasatt att Kolmården ser vargarnas frihet som viktigare än djurvårdarnas säkerhet. På måndagseftermiddag förhördes juristen Gunnel Gyllensvaan i Norrköpings tingsrätt.

Arbetsmiljöverket betonade i sin begäran om åtalsprövning i november 2012 att den dödade djurskötare arbetade ensam inne hos vargarna. Arbetsmiljöverkets jurist Gunnel Gyllensvaan, som undertecknat begäran, påpekade att ensamarbete ska riskbedömas särskilt och den ensamarbetande ska ha möjlighet att få snabb hjälp vid en oönskad händelse.

Arbetsmiljöverket ifrågasatte om djurparken gjort tillräckliga undersökningar och riskbedömningar då dessa resulterat i ensamarbete utan möjlighet att få snabb hjälp i en nödsituation. Arbetsmiljöverket ifrågasatte också att Kolmården ser vargarnas frihet som viktigare än djurskötarnas säkerhet.

"Utgångspunkten för arbetet, så som verket har uppfattat det, var att låta vargarnas naturliga beteenden helt styra verksamheten. Denna tanke prioriterades före arbetstagarnas säkerhet", skrev Gunnel Gyllensvaan.

I måndagen förhördes hon som vittne i målets 15:nde dag i rätten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö