Arbetsmiljöbrott

Dödades av hett stål - gjuterichefer frias

FRIAD. Arbetskamraterna hittade honom livlös med det heta stålet över sig. Bristerna i gjuteriets arbetsmiljö orsakade inte olyckan, anser tingsrätten.

Publicerad

Den 11 december 2013 inträffade en dödsolycka på nattskiftet på Ovakos gjuteri i Smedjebacken. Hur olyckan gick till går inte att veta. Det var den omkomnas arbetskamrater som började ana oråd vid tretiden på morgonen. De hittade honom livlös och med det 900 grader heta stålet över sig. Dödsorsaken fastställdes som exponering för intensiv hetta.

Den omkomna hade arbetat sedan 1985 på företaget och hela tiden vid en stränggjutningsmaskin. När olyckan hände skulle han bland annat byta startpinne innan nytt flytande stål skulle fyllas på. Han hade endast tre till fyra minuter på sig innan det heta stålet nådde fram till honom. Övervakningen av maskinen från ett kontrollrum täckte inte hela dess riskområde och den som arbetade vid maskinen kunde varken kalla på hjälp eller stoppa processen.

Åklagaren: Två av Ovako Bar AB:s chefer åtalas för att riskerna med arbetet inte hade bedömts. Cheferna skulle också ha sett till att det fanns instruktioner för arbetet. Deras oaktsamhet orsakade dödsolyckan.

Företaget borde få betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Cheferna och företaget: De hade inte gjort något brottsligt och företaget gick inte med på att betala företagsbot.

Tingsrätten: Riskerna med att byta startpinne borde ha bedömts. Denna brist har dock inte lett till dödsfallet. Det borde också ha varit två som gjorde arbetet eftersom det inte var möjligt att snabbt få hjälp vid en nödsituation.

När olyckan inträffade hade den som skulle arbeta tillsammans med den omkomna gått ifrån för att ta ett telefonsamtal.

Till saken hör att den omkomna var trött och verkade dålig, men inte vill gå hem eftersom man var två man kort. Han hade tidigare drabbats av krampanfall och fallit ihop av okänd anledning.

Det är inte osannolikt att han hade fallit ihop i samband med olyckan. Det är osäkert om bristerna i övervakningen och möjligheten att kalla på hjälp hade påverkat olyckan.

Det är inte i hög grad sannolikt att dödsolyckan hade förhindrats om bristerna i arbetsmiljön hade åtgärdats.

Domslut: Åklagarens talan avvisas. De två åtalade frikänns och företaget behöver inte betala företagsbot.