Arbetsmiljöbrott

Både lärare och firmaägare kunde ha förhindrat dödsolycka

Drygt tre år efter dödsolyckan föll domen i Malmö tingsrätt. Foto: Andreas Hillergren / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Övningskörningen fick en tragiskt slut. Lastbilen körde in i bommens liftkorg där två ljusmontören stod. En av dem slungades ur korgen och avled. Malmö tingsrätt dömer nu mannens arbetsgivare och körskoleläraren.

Publicerad

Den 23 oktober 2013 höll en anställd på ett skyltföretag på att montera julbelysning över Södra Förstadsgatan i Malmö. Han gjorde arbetet tillsammans med en inhyrd person. De använde en skylift för att komma upp till gatlampsvajern 9 meter över gatan.

Skyliften var parkerad på höger körbana. En banderollvajer var monterad på lägre höjd över vänstra körbanan. Den var i vägen när de skulle montera belysningen där. För att komma under den sänkte montörerna teleskopsbommen till cirka 4 meter över marken och höjde upp liftkorgen.

En gymnasieelev som kom körande i en lastbil uppmärksammade inte att teleskopbommen var på så låg höjd. Varken hon eller hennes trafikskolelärare som satt bredvid henne såg det. När hon körde på teleskopbommen slungades den ena montören ur liftkorgen. Han avled av fallet.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade den arbetsmiljöansvariga på Svedala skylt & montage för arbetsmiljöbrott. Åklagaren ansåg att riskerna med arbetet inte var tillräckligt noggrant undersökta i förväg och att montörerna varken hade fått veta vilka riskerna var eller tillräckliga säkerhetsinstruktioner. Dessa brister orsakade dödsfallet, ansåg åklagaren.

Åklagaren åtalade också trafikskoleläraren för vållande till annans död. Han gav eleven klartecken att köra förbi skyliften utan att förvissa sig om att det inte fanns något hinder för det.

Åklagaren krävde även att Svedala skylt & montage skulle få betala minst 500 000 kronor i företagsbot.
De båda åtalade förnekade att de begått något brott och företaget motsatte sig kravet på företagsbot.
Malmö tingsrätt konstaterar att trafikskoleläraren var oaktsam när han lät eleven köra under teleskopsbommen utan att vara säker på att ingen skulle skadas. Det var fråga om ett medvetet risktagande. Läraren hade kunnat låta någon utanför bilen bedöma om det var möjligt att köra lastbilen under bommen eller bett montörerna att höja bommen.

Ägaren till företaget hade det övergripande arbetsmiljöansvaret för arbetet med julbelysningen. Han hade själv ett par år själv monterat julbelysningen på Södra Förstadsgatan och kände därför väl till problemet med banderollvajern. Det är märkligt att han inte tog upp problemet med dem som skulle göra arbetet den här gången. Det var oaktsamt av ägaren.

Dessutom visste han att den omkomna kände stark motvilja mot att använda personlig fallskyddsutrustning. Det var inte tillräckligt att kräva av sin anställda att han skulle använda utrustningen, utan han skulle ha förvissat sig om att den anställda gjorde det. Även detta var oaktsamt av ägaren.

Om ägaren hade gjort det han borde är det i hög grad sannolikt att dödsolyckan inte hade inträffat.

De båda åtalade döms till villkorliga domar och 80 dagsböter var. Företaget döms att betala 500 000 kronor i företagsbot.
Domen kan överklagas senast den 9 januari.

Domen

16 december 2016, Malmö tingsrätt, mål B 779-14