Arriva får betala 500 000 kronor för tågkrasch

2017-02-10 17:02 Ann Norrby  
Tåget körde rakt in i ett hus i Saltsjöbaden, i Nacka, i mitten av januari 2013. Två veckor senare drogs det loss. Foto: TT-bild

Tågets broms var inte ilagd när städerskan gick in i det. Hon blev svårt skadad när tåget körde igenom en stoppbock och fortsatte in i ett hus. Arbetsmiljöåklagaren kräver att tågoperatören betalar 500 000 kronor och Arriva har gått med på det.

Olyckan inträffade som Arbetarskydd tidigare berättat i mitten av januari 2013. Städerskan kom inte ihåg vad som hände före olyckan. Direkt efter den hävdade Arriva och SL att hon stulit tåget. Detta har de båda företagen i efterhand bett om ursäkt för.

Arbetsmiljöåklagare Anne-Marie Helander konstaterar att Arriva har ansvaret för olyckan.

Åklagaren som utfärdat föreläggandet anser att Arriva brustit i sitt säkerhetsarbete. Det gäller bland annat bristande instruktioner till en banarbetare som ställde tåget i obromsat läge, skriver TT.

Arriva ska förutom företagsboten på 500 000 kronor betala 20 000 kronor till städerskan som skadades svårt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen