Passivt aggressiv - hur kul är det?

2022-11-15 06:44 Johanna Kronlid  
"Handen på hjärtat - när pratade du med städerskan senast?"

"De hemskaste är narcissisten och mobbaren. Om man drabbas av dem på arbetsplatsen är det smartast att fly istället för att illa fäkta."

Har ni läst Tre män och en båt av Jerome K. Jerome? En ganska kort, rätt rolig roman från 1800-talet om tre män som ror på Themsen. En av gubbarna har med sig något slags läkarlexikon som han ivrigt studerar för att diagnostisera sig själv. Han anser sig drabbad av all världens sjukdomar – utom skurknän.

Samma känsla slår mig när jag läser Thomas Erikssons bok Omgiven av energitjuvar. Först känner jag (på ett ganska elakt sätt) igen varenda en från mina dryga 40 år i journalistbranschen, varav 20 år som chef. Sedan börjar jag rodnande känna igen mig själv.

Är jag en dramaqueen? En olyckskorp? En besserwisser?

Till sist fastnar jag för … passivt aggressiv. När jag beskriver mitt beteende för författaren i intervjun – jag stampar gärna omkring ilsket och tyst när jag är arg -  håller han med. Passivt aggressiv. Hur kul är den stämpeln?

Det värsta med energitjuvarna är när de befinner sig i en chefsposition. De hemskaste är narcissisten och mobbaren. Om man drabbas av dem på arbetsplatsen är det smartast att fly istället för att illa fäkta. De där typerna går inte att ändra på.(

Läs mer: Vet du vem som stjäl din kraft?

De regionala skyddsombuden kan inte göra mycket åt energitjuvar. Men de åstadkommer så mycket annat.

På stora arbetsplatser finns, oftast väl utbildade, skyddsombud som har koll på vad som krävs. Men de mindre arbetsplatserna har inte resurser att hålla sig med egna skyddsombud. Där kommer de regionala ombuden in i bilden. De kan göra nedslag och notera brister. De har till uppgift att försöka få till ett system med lokalt skyddsombud och i så fall utbilda denna. De kan också bistå arbetsgivarna med råd och information om regler och lagar.

Nu kan det vara så att det systemet är hotat. Inga politiska förslag finns. Men Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att de vill byta ut systemet mot inspektioner från Arbetsmiljöverket. Och Svenskt Näringsliv anser också att det kan vara så att de regionala skyddsombuden blandar ihop roller och går över till fackliga aktiviteter vid sina besök och rekryterar medlemmar istället för att koncentrera sig på arbetsmiljön. (

Läs mer: Hotet mot regionala skyddsombud

Hur det än är med den saken. Om Arbetsmiljöverket skulle ta över rollen krävs rejält med ökade resurser, det vill säga pengar. Det framgår av vår intervju med generaldirektören Erna Zelmin. (

Läs mer: Hon leder kampen mot arbetskriminaliteten 

 

 

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö