Vet du vem som stjäl din kraft?

2022-11-15 06:29 Johanna Kronlid  
Offerkoftan är en av många energitjuvar.

ENERGITJUVAR. Vi har alla träffat dem – människorna som stjäl vår energi, pumpar ut oss bara genom sitt sätt att vara. Eller vi kanske själva är en av dem?

Hans första uppmärksammade bok var Omgiven av idioter – bestseller i hela världen. Nu har Thomas Erikson gett sig på de som snor oss på kraft i boken Omgiven av energitjuvar. Som livsstilscoach, föreläsare och konsult för företag har han iakttagit människor och hittat dem – energitjuvarna. I synnerhet de som härjar runt på våra arbetsplatser. Resultatet blev en 280 sidors bok om fenomenet och hur vi eventuellt kan undvika dem.

Vi börjar med typerna:

Narcissisten. Självupptagen. Övertygad om sin egen storhet. Tänk Donald Trump. Helt säkra på att alla älskar dem – helt välförtjänt. Trots att läget egentligen är det motsatta. De flesta i omgivningen avskyr dem.

Vuxenmobbaren. En farlig människa – i synnerhet om hen befinner sig i chefsställning. Det här är en person som gränsar till psykopat. Noll empati. En bra dag är en dag när man vinner – genom att rent ut sagt jävlas med ett offer. Det bästa tipset om du befinner dig i närheten är: Spring.

Hen som är en dramaqueen. Åh, de är så charmiga. Alla älskar en drama queen. Du vet vem: den som kommer sent till möten men på intet sätt smyger in. Alla avbryter samtalet när gängets drama queen bullrar in. Om vederbörande blir trampad på tårna tar hen dramatiskt över hela scenen i utbrott och tårar. Men det finns inget ondskefullt i en drama queen, skriver Thomas Erikson. De är bara som tröttsamma tonåringar. Bemöt dem gärna med samma vapen!

Den passivt aggressiva. Hen som knyter handen i fickan. Gnisslar tänder. Erkänner aldrig ett misstag. Snackar gärna skit om andra bakom deras rygg. Visar aldrig någonsin sin ilska. Påverkar dig genom att du ständigt blir anklagad och drivs till dåligt samvete.

Offermartyren. Oj, oj, oj. Det här en person som faktiskt  får energi av att må dåligt. Här blir den svagaste den starkaste menar Thomas Erikson i sin bok. Tröttsamma. De anser sig alltid utsatta, skyller allt som händer på andra, har ett uppgivet kroppsspråk och tycker absolut inte om att bli ifrågasättas. Du kan aldrig vinna mot en martyr genom kritik …

Besserwissern. Oombedda delar de gärna ut råd. Vet alltid bäst. Hur hanterar man sådana? Ignorera dem och deras råd. Gå inte i strid.

Tre mindre jobbiga energitjuvar:

Gnällspiken. Ej att förväxla med martyren. De här människorna letar bara upp saker i omgivningen att vara missbelåten med. Tjatiga typer, men de går att tala till rätta.

Olycksfågeln. Har faktiskt alltid otur. Delvis för att de tar på sig uppgifter utan att kolla först om de klarar av saken. Har ofta en svag självkänsla och blir utnyttjade – gärna av narcissisten och mobbaren.

Perfektionisten. En ganska vanlig typ. En sådan som alltid gör allting i rätt tid. Beteendet gränsar till tvångssyndrom. Det här är grabben som rynkar på näsan åt en odiskad kaffekopp i jobbets pentry. Perfektionisten ogillar att erkänna egna misstag, men påpekar gärna andras. Fastnar lätt i detaljer. Enligt Thomas Eriksons teori lockar han fram tonåringen i dig. Du vill göra uppror.

Men det finns hopp. Prata med perfektionisten. Förhandla om spelreglerna – han kommer att hålla sig till dem!

Thomas Erikson framhåller att han inte är forskare. Att han berättar om sina egna iakttagelser av människor. Hans böcker – som översatts till över 40 språk och sålt i miljonupplagor ska inte ses som vetenskapliga rapporter.

Men man undrar ju, Thomas Erikson, du samlar på dig exempel som du sedan skriver om. Gör det din omgivning nervös? Är dina vänner rädda för att dyka upp som exempel i dina böcker?

- Nej, det tror jag inte. Det finns ingen anledning att vara rädd för mig. Jag är raka motsatsen till narcissistisk. Mina vänner skrattar mest åt mina teorier

Har du någon favoritenergitjuv?
 

- <Det skulle vara de som jag tycker sämst om. De farligaste energitjuvarna är narcissisten och mobbaren. De kan verkligen knäcka människor.

- Mobbaren har ett beteende som gränsar till psykopati. En person som är beredd att göra lite vad som helst för att få sin vilja igenom. Struntar i att han skadar folk. Uppviglar folk. Sådant beteende bryter ned samarbetet. Bryter fullständigt ned tilliten. Om det är en chefsperson som uppför sig så är det riktigt, riktigt illa. En mobbare planerar utskällningar. Tänker på morgonen: kan jag knäcka någon i dag? I så fall är det en bra dag.

I boken har du råd om hur vi ska hantera de flesta energitjuvarna. Men narcissisten och mobbaren – kan man bota dem? Terapi?

- Nej, det är mycket svårt. Det handlar om personlighetsstörningar. När det gäller till exempel narcissister och mobbare kan det till och med vara så att de blir värre av att gå i terapi. De lär sig nya knep, får nya verktyg.

- En narcissist älskar sig själv och känner sig berättigade till att få det bästa som livet kan erbjuda. Varför skulle en sådan människa vilja botas? Tror du att Donald Trump vill förändras?

Kan man hitta speciella energitjuvar i speciella branscher?

- Det säger sig självt att narcissister hittar du i branscher med scener. Bland politiker till exempel, media inte minst. Perfektionister finns gärna inom redovisning och ekonomi. I serviceyrken, som vård, skola och förskola hittar man ofta martyrer och olycksfåglar – förstås.

Dina böcker är översatta till många språk. Finns det kulturella skillnader?

- Nej, faktiskt inte. Jag får mejl från Japan, Singapore, Finland, Kanada, alla möjliga länder. Alla känner igen sig. Mönstret går igen.

Till sist: Hur märker man att man är påverkad?

- Man känner det i kroppen. Framför allt i nacken. Men man försöker tänka rationellt. Men är du på en arbetsplats ska du skydda dig själv. Du måste gå därifrån. Samma råd som man ger till en kvinna som får en smäll av en man. Gå!

- Om du mår pyton av en mobbare eller en narcissist. De kommer att bryta ner dig. De här personerna hamnar alltför ofta i chefsställning. De vill ha en maktställning och eftersträvar det.

 

Boken Omgiven av energitjuvar är utgiven av Bookmark förlag.

 

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö