Övriga Nyheter

Så gick MR-olyckan med viktvästen till

Olyckan inträffade under en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå. Foto: TT-Bild

Patienten ville att röntgensjuksköterskan skulle prova viktvästen och hängde den därför över hans axlar och knäppte spännet. Sjuksköterskan försökte få av sig västen men lyckades inte, utan drogs mot magnetkameran, skriver Vårdfokus.

Publicerad

Den manliga röntgensjuksköterska skadades allvarligt vid MR-olyckan i Sunderbyn, i Luleå, den 23 oktober 2019. Han arbetade, som Arbetarskydd tidigare berättat, ensam i röntgentrailern. En patient som befann sig i kameran fick ett slag när röntgensköterskan drogs in mot kameran.

Sjuksköterskan delgavs misstanke om brottet framkallande av fara för annan. Men åklagaren la den 21 februari ner förundersökningen mot både Aleris och röntgensjuksköterskan. Företaget misstänktes för arbetsmiljöbrott. Under utredningen har det inte gått att slå fast att sköterskan medvetet tagit en risk som kunnat medföra allvarlig fara för kroppsskada för en annan person.

Istället handlar det, enligt Vårdfokus, om många olyckliga omständigheter. Tidningen har tagit del av Aleris interna utredning.

Röntgensjuksköterskan var just på väg att avsluta en undersökning när nästa patient kom in i trailern, tillsammans med sin mamma. Patienten var bekant sedan tidigare undersökning. Efter ID-kontroll och genomgång av säkerhetsfrågor ombads patienten att hänga av sig ytterkläderna och avlägsna alla metalliska och magnetiska föremål.

Patienten hängde på sköterskan den 13 kilo tunga viktvästen. Det var samtidigt dags att avsluta den första patientens undersökning i MR-kameran. Röntgensjuksköterskan öppnade dörren och försökte på samma gång få av sig västen. Då kom han för nära magnetfältet.

– Det var en ganska speciell situation. Röntgensjuksköterskan blev lite perplex, västen var så tung och han förstod inte riktigt vad det var han hade fått på sig. Det fick honom lite ur fattningen. Han var precis i tagen att avsluta undersökningen, han öppnade dörren och hann bara en liten bit in. Sen minns han inget mer förrän han vaknade upp ur medvetslöshet, säger Ulrika Ask, verksamhetschef vid Aleris Röntgen, till Vårdfokus.

Patienten som haft viktvästen med sig hämtade tre väktare som till sist lyckades få loss sköterskan från magnetkameran. Västen satt då hårt mot halsen och mannen hade svårt att få luft.

Röntgensjuksköterskan vårdades i fyra dygn på sjukhuset innan han skrevs ut, medtagen och med nackskador. Han är nu tillbaka på arbetet och ingår i ett säkerhetsteam som ska hitta nya metoder att skärpa säkerheten, skriver Vårdfokus.

Tidningen redogör också för de säkerhetrutiner som Aleris infört efter olyckan och vilka krav Arbetsmiljöverkets ställer på företaget.