Skador och nära ögat-incidenter med MR-kameror

2020-03-05 09:45 TT  
Under en tolvmånadersperiod skedde tre olyckor med personskador och 19 olyckor med materiella skador, när exempelvis knivar och saxar dragits in i magnetfältet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Saxar, rullstolar och sjukhussängar som dragits in, eller varit på väg in, i magnetfältet. Olyckor vid magnetkameraundersökningar är vanligare än vad som tidigare varit känt, rapporterar P4 Norrbotten.

En enkät som gjordes i samband med en doktorsavhandling våren 2019 visade att det under en tolvmånadersperiod skedde tre olyckor med personskador och 19 olyckor med materiella skador, när exempelvis knivar och saxar dragits in i magnetfältet.

Detta trots att det finns säkerhetsrutiner när en MR-undersökning görs för att inte metallföremål ska tas med in i rummet, eftersom de kan flyga in i magneten.

Läs mer: Fastnade i magnetkamera – utredning läggs ned

Dessutom skedde 57 så kallade nära ögat-incidenter, när exempelvis rullstolar, sjukhussängar eller syrgastuber varit på väg in i rummet men stoppats i sista sekund.

– Hade det varit en patient inne i kameran och en syrgastub hade åkt in så kan det till och med få dödlig utgång, säger Boel Hansson, som har skrivit doktorsavhandlingen, till P4 Norrbotten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen