Övriga Nyheter

Röntgensköterska svårt skadad i magnetkamera

Olyckan inträffade under en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) En röntgensjuksköterska skadades allvarligt i samband med en magnetkameraundersökning på Sunderby sjukhus utanför Luleå på onsdagskvällen, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.

Publicerad

Sköterskan gick in till patienten under undersökningen och fastnade i det starka magnetfältet som kameran skapar.

Sköterskan fick allvarliga skador och vårdas på intensivvårdsavdelningen. Två väktare som kom för att hjälpa till skadades lindrigt. Patienten som befann sig i MR-kameran fick inga fysiska skador.

MR-verksamheten på sjukhuset har nu stoppats tillfälligt för att polisen ska kunna utreda händelsen.

Region Norrbotten skriver i ett pressmeddelande:

"MR-vagnen ägs av Aleris som är upphandlad entreprenör åt Region Norrbotten. Den skadade röntgensjuksköterskan är anställd av Aleris. Den mobila MR-kameran genomgår regelbunden service och tillsyn."

"Vi beklagar det som inträffat och att det drabbat ett antal personer, inte minst en kollega. Det viktiga nu är att vi får klarhet i vad som ligger bakom olyckan. Polisen kommer att genomföra en utredning och Aleris kommer att hjälpa polisen på de sätt vi kan. Vi kommer också att genomföra en egen intern utredning för att orsaken till det inträffade ska klarna. MR är normalt en trygg och säker undersökningsform, säger Lars Ahlander, chef för Aleris Röntgen i Sverige."

Röntgensköterskan jobbade ensam vid olyckstillfället. Det är ett system som Aleris haft i många år, och som delvis beror på att det är brist på röntgensjuksköterskor i landet, skriver Vårdfokus.

— Vi har gjort under en miljon undersökningar där man jobbat ensam, och något som detta har aldrig hänt tidigare, säger Henrik Kennedy, till tidningen.

Patienten larmade

Under presskonferensen på torsdag eftermiddag framkom det att den manliga röntgensköterskans tillstånd har förbättrats och att han har flyttats från intensiven till en vårdavdelning. Det framkom också att det var patienten som slog larm om olyckan, varpå väktarna kom.

Olyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket som en allvarlig arbetsplatsolycka, uppger Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris. Även polisen som utreder arbetsmiljöbrott utför en platsundersökning men har fått pausa arbetet, i väntan på tekniker, på grund av problem att använda utrustning på olycksplatsen med magnetfält.

– Patienter som genomgår en MR-undersökning behöver inte vara oroliga. Det finns rigorösa säkerhetsregler för sådant här, säger Ulrika Ask, enligt TT.