Krönika

Är du mobbad? Spring!

Johanna Kronlid

Kan du dina härskartekniker?
Förlöjligande, osynliggörande, undanhållande av information, dubbelbestraffning samt skuldbeläggande.

Den norska politikern och socialpsykologen Berit Ås myntade begreppet härskartekniker i början av åttiotalet. 

Bakgrunden var att Ås ingick i politiska paneler på scener under en valrörelse. Hon satt mitt emellan två män. När de manliga kollegerna pratade lyssnade publiken. När Berit Ås tog till orda började publiken pyssla med annat, kollade i sina papper, tisslade och tasslade med varandra. Till slut upptäckte Ås orsaken. Det var inte hon som var ointressant. Det var gubbarna vid hennes sida som demonstrerade mot henne, lutade sig tillbaka när ordet var hennes; petade naglarna, gäspade, viskade sinsemellan, tittade ut genom fönstret. 

Beteendet påverkade publiken. 

Förlöjligande är en av de första fem härskarteknikerna. Osynliggörande en annan. Härskarteknikerna utgör mobbningsmetoder och används ofta eller ibland i arbetslivet. (Vem har inte som ung förlöjligats med epitetet ”Lilla gumman” … ) 

Arbetarskydds reporter Mattias Lahti Davidsson skriver i veckans nummer om kränkande särbehandling på jobbet (sid 18). Många är drabbade. Många sjukskrivs på lång tid. I vissa hemska fall leder mobbningen till och med till självmord. 

Skyddsombud har en skyldighet att se mobbingsituationer. Arbetsgivaren måste utreda. Men problemet kan vara svårt att upptäcka. Att till exempel utesluta en arbetskamrat från fika eller lunch – vad är det att bråka om? 

I en av alla dessa handledningsböcker som man som chef läser hittade jag ett nyttigt råd om hur man bör agera när en grupp sluter sig samman och går emot dig är läget hopplöst. Mobbarna kommer inte att be om ursäkt. Du kan inte vinna. 

Spring! Lämna arbetsplatsen! Annars riskerar du att gå under. 

De ursprungliga härskarteknikerna var förlöjligande, osynliggörande, undanhållande av information, dubbelbestraffning samt skuldbeläggande. 

Hur löste Berit Ås sin situation? Hon härmade gubbarna, sköt sin stol tillbaka när de pratade. Gäspade uttråkat. Det tog skruv.

Läs mer: