Hög tid att stressa av

2021-12-06 16:11 Karin Nilsson  
Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDAREN. Vänninan gråter. Det är galet mycket att göra på arbetsplatsen och har varit det under lång tid. Hon och chefen försöker boka ett möte för att prata om det. Men ingen hittar någon lucka i kalendern.

Vansinnigt hojtar vi andra vänninor i kör när hon berättar, under vår digitala kaffestund. Hon fortsätter … en kollega som precis kommit tillbaka efter sjukskriving har drabbats av stroke och åkt in på sjukhus… strokens orsak känner vänninan inte till. Men även kollegan var stressad.

Vi får en smula panik. Hur ser en vännina som håller på att stressa ihjäl sig ut? För anställda dör faktiskt av stress på grund av sitt arbete. Det visar forskning beställd av Arbetsmiljöverket. Det låter på något sätt fullkomligt vansinnigt. Ska man kunna jobba ihjäl sig i ett land med så mycket forskning och regler om arbetsmiljön. Samtidigt vet Arbetsmiljöverket inte så mycket om döden på jobbet om den kommer i form av sjukdom – om olyckor vet verket mer. Det säger dem själva. Statistiken har stora brister och speglar inte verkligheten. Läs mer på sidorna 6 till 11 i nummer 6 av Arbetarskydd eller följ länkarna nedan.

Läs mer: Stort mörkertal för dödsfall i arbetsrelaterad sjukdom

Läs mer: HSO: Tog stressen högskolelärarens liv?

Det här är tredje gången på ett halvår som vi på Arbetarskydd skriver rubriker på temat brister i statistiken. Först handlade det om att det inte syns hos Brottsförebyggande rådet, Brå, som har den officiella brottsstatistiken, att företag fälls för arbetsmiljöbrott och betalar företagsbot. Sedan var det när elever och praktikanter skadar sig – det syns inte heller. Fast då var det Arbetsmiljöverkets officiella arbetsskadestatisk som inte levererar. Nu är det dödsfall när det finns en misstanke att det beror på arbetssjukdom.

Måste man ha statistik om allt då? Om man ska välja vad man ska lägga resurser på är det förstås bra att veta var behovet är störst. Och ser det ut som att 20 personer årligen dör av sjukdom på grund av jobbet så är behovet att göra något åt det inte lika akut som om det rör sig om tusentals. Detta är tyvärr självklart i prioriteringarnas värld! Dessutom blir det svårt för regeringen att följa upp sin nollvision… hög tid att stressa av alltså.  

Med detta nummer av Arbetarskydd tackar jag för mig. Det har varit en stor glädje att få skriva om så viktiga frågor för er. Nästa år tar Johanna Kronlid över redaktörskapet. Trogna läsare vet att hon redan haft den uppgiften. Kom med tips och synpunkter inför nästa år – mejla på redaktionen@arbetarskydd.se 

God Jul, Gott Nytt År och färre virussmittor önskar jag Er.

27… 

… avstämningar per dygn har medicin- och hjärtintensiven vid Södersjukhuset infört efter inspiration från Akademiska sjukhuset i Uppsala, skriver tidningen Vårdfokus. Dessa stunder av reflektion har förbättrat kommunikationen mellan medarbetarna och minskat känslan av otillräcklighet och otillfredsställelse. 

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö